Categories: Comunitate

Intabulări gratuite la Lelese

Magdalena Şerban

Lelese se află în prima linie a comunelor din judeţul Hunedoara care vor beneficia de Programul Naţional de Cadastru ce prevede intabularea gratuită a proprietăţilor. Cu toate că s-au pierdut oportunităţi frumoase din cauză că localnicii nu aveau acte pe terenuri şi case, primarul Ciprian Achim (foto) consideră că noua facilitate e binevenită chiar şi acum, în al 12-lea ceas.
Din lipsa banilor
“Este un lucru care dacă se materializa în urmă cu 10 ani, multe din problemele actuale nu ar mai fi existat. Sunt sigur că terenurile care zac acum nelucrate ar fi putut fi cumpărate de oameni care ar fi avut şi puterea să se îngrijească de ele. E ca şi cum s-ar naşte un copil, dar se uită faptul că trebuie să-i fie întocmit certificatul de naştere. Aşa şi cu comuna noastră. I se face certificat de naştere, în sfârşit”, spune primarul Ciprian Achim. Cu o suprafaţă totală de 7.860 de hectare, Lelese nu se poate lăuda cu multe intabulări. Reprezentanţii administraţiei locale spun că maximum cinci procente înseamnă proprietari cu acte în regulă, printre ei numărându-se fie cei care au moştenit proprietăţi şi au fost nevoiţi să le înscrie în cartea funciară, fie cei care au avut posibilitatea financiară să susţină demersul birocratic şi au decis să se intabuleze. În general, lipsa banilor a fost principala piedică în aducerea la zi a actelor de proprietate.
Investitorii s-au reorientat
“Primăria are câteva suprafeţe mari, din domeniu public, pe care a reuşit să şi le intabuleze. Suntem obligaţi, cerând bani de la UE, pentru diverse proiecte de investiţii, să avem şi intabulări făcute pe suprafeţele care fac obiectul proiectelor respective. Necazul e că nu demult am avut un cumpărator care era dispus să dea un preţ foarte bun pe terenuri, aproape cum se tranzacţionează cele din Lunca Mureşului, adică undeva la 3.000 de euro pe hectar, dar cu condiţia să ştie cine e proprietar şi să poată achiziţiona un total de 30-40 de hectare, pentru a pune bazele unei ferme de vaci. Ca să acceseze fonduri europene, trebuia să respecte şi să întrunească nişte condiţii. S-a lăsat păgubaş, pentru că nu se ştia clar situaţia proprietarilor de terenuri”, mai arată primarul din Lelese.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că niște angajate de la o primărie, mutate re­cent la o primărie…

2 ore ago

Danke, tricolorilor! Uluitor! Am învins, ce vis, ce victorie!

România-Ucraina 3-0 la EURO 2024. Un meci fără greșeală al elevilor lui Edi Iordănescu, un…

2 ore ago

Cum își bate joc Poliția Locală Deva de seniorii din centrul municipiului

Liniștea proprietarilor din Blocul C, de pe bulevardul Decebal, din municipiul Deva, s-a pierdut! Oamenii…

2 ore ago

Bulina albă

Antrenoarea de gimnastică artistică, Liliana Cosma Pentru că a primit premiul „Mentor în educație”, de…

2 ore ago

Bulina neagră

Sorin K., recidivist Pentru că a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat…

2 ore ago

Individul care și-a tăiat amicul cu maceta – condamnat pentru tentativă de omor

Bărbatul, aflat în Penitenciarul Aiud, a fost trimis în judecată la Tri­bunalul Hunedoara pentru tentativă…

2 ore ago