Categories: Comunitate

INSEMEX Petroşani ştie să testeze mediul

Magdalena Şerban

Numele de INSEMEX  Petroşani (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă) este asociat cu expertizele tehnice în cazul exploziilor miniere sau testarea şi certificarea echipamentelor care ajung în subteran. Un caz recent de profesionalism îl reprezintă expertiza realizată după incendiul de la maternitatea din Giuleşti, când, datorită recunoaşterii internaţionale a institutului, i-a fost cerut sprijinul.
 

Încercările de mediu, încercările de vieţi
Problemele de mediu pot fi vitale. În acest context, INSEMEX Petroşani şi-a dezvoltat şi modernizat trei laboratoare de încercări de mediu, integrându-le în structura institutului, sub denumirea de Grup de Laboratoare pentru Încercări de Mediu – LIM, şi anume: laboratorul de analize fizico-chimice, laboratorul de protecţie a mediului, precum şi laboratorul de securitate minieră şi ventilaţie industrială. Acest grup s-a dezvoltat sub aspectul diversificării şi modernizării continue a încercărilor şi metodelor de încercare, a adecvării spaţiilor la tipul de încercări, a asigurării condiţiilor de mediu, dar şi a dotării cu echipamente de înaltă performanţă. Cu un astfel de “arsenal,” nici personalul din cadrul grupului nu putea fi mai prejos. Astfel, acesta are calificarea, instruirea şi experienţa corespunzătoare pentru fiecare tip de încercare ce se execută, la pachet cu capacitatea şi competenţa profesională în ceea ce priveşte evaluarea rezultatelor obţinute din măsurători. Aparatele şi echipamentele cu care este dotat laboratorul asigură calitatea acţiunilor în încercările pentru evaluarea poluării mediului şi a noxelor profesionale de la locurile de muncă. Institutul din Valea Jiului punctează determinarea calităţii aerului ambiental, a apelor uzate, a apelor de suprafaţă şi a celor subterane, a solurilor, nămolurilor, deşeurilor şi substanţelor minerale utile.

Activitate complexă
INSEMEX Petroşani mai are în portofoliul său de activitate diferite tipuri de elaborări: a bilanţurilor de mediu şi studiilor de impact pentru ansamblul activităţilor din economia naţională, a rapoartelor de securitate, evaluarea riscurilor produse de mediul industrial şi diminuarea efectelor acestora asupra stării de sănătate a populaţiei, metode şi tehnologii de prevenire şi combatere a poluanţilor atmosferici, elaborarea de metode, tehnologii şi tehnici de predicţie, prevenire, remediere, reabilitare şi reconstrucţie ecologică a zonelor afectate de factori antropici, monitorizarea parametrilor de mediu din activitatea extractivă, testarea psihologică şi elaborarea de baterii de teste pentru diferite meserii a lucrătorilor din economia naţională.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Salbă de medalii pentru Clubul Copiilor din Petroșani

Gimnastele de la Clubul Copiilor Valea Jiului – Petroșani s-au dovedit a fi imbatabile la…

3 minute ago

Pleacă Marius Coman de la Corvinul Hunedoara ?

Corvinul Hunedoara a revenit în prin planul fotbalului românesc. Clubul hunedorean a anunțat pe mai…

3 minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc iar zvonerii că un personaj de la noi are ceva probleme cu o consilieră…

21 de ore ago

Bulina albă

Ancuța Suciu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a depla­sat personal la sediul Unifarm…

21 de ore ago

Bulina neagră

Camil T., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic de…

21 de ore ago