Însănătoşire dinspre dreapta

Volodia Macovei
Când văd oameni serioşi promovând, chiar şi separat, o linie politică limpede, parcă îmi vine inima la loc, mai scap de starea de lehamite în care ne ţine pe toţi politica românească. Aşa s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, un sfârşit de săptămână în care cam tot ce mişcă spre dreapta a avut evenimente mari şi chiar s-au luat decizii importante. O dinamică salutară, care dă speranţa că politica românească încă mai are şanse să se reaşeze pe un făgaş normal. Aşteptăm de două decenii această aşezare, care ar fi prima dovadă a respectului politicienilor faţă de cetăţean, faţă de cel pe care l-au ţinut atâta vreme în aburii unei politici dezmăţate, fără doctrină, fără strategie, fără onoare.
Aşadar, tot ce mişcă pe dreapta, mai puţin PDL, care aşteaptă ceva ce nu intuiesc încă, s-a pus în mişcare. Chiar şi la nivel local, partide ca Forţa Civică, Partidul Mişcarea Populară sau Noua Republică par a-şi dori să intre vii în politica de zi cu zi.
Dar începusem cu oameni. Indiferent de posibile acuze de partizanat, trebuie să spun că angajarea politică în noul val al dreptei a unor personalităţi ca Teodor Baconschi, Adrian Papahagi sau Mihai Răzvan Ungureanu, de exemplu, oameni serioşi, cu educaţie serioasă şi statură intelectuală solidă, propune un alt soi de lideri pentru politica românească. Personal, sunt îngreţoşat de mulţimea de lideri politici parcă scăpaţi din laţurile educaţiei, declamând aceleaşi lozinci proaste, rostind aceleaşi inepţii comuniste, indivizi fără orientare politică, fără cultură, fără un drum solid, fără aspiraţii morale demne, cum ar fi onoarea şi responsabilitatea. Tot aştept să văd în fruntea partidelor, de stânga sau de dreapta, oameni pe care să-i respecţi, modele intelectuale şi morale, oameni întregi.
Ei, şi la această revenire la loc a inimii mai contribuie şi lucrul bun care s-a întâmplat prin semnarea unui protocol între Alianţa DA şi liberalii dezgustaţi de infantilismul lui Crin Antonescu, cel care a făcut din PNL un partid pătat, compromis în structura, doctrina şi idealurile sale. Pentru că, deşi e vorba de formaţiuni plăpânde încă, iată că dreapta politică se vrea sănătoasă, chiar şi fără un PDL dormitând. Şi, dacă dreapta se formează serios, stânga va fi nevoită să facă la fel, şi asta înseamnă însănătoşire politică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.