“Inechitãţile sociale trebuie temperate”

După 20 de ani, timp în care Hunedoara a avut o traiectorie de continuu declin, problema de maximă urgenţă a zonei este lipsa acută a locurilor de muncă. Prăbuşirea industriei siderurgice şi lipsa de alternative pentru şomeri au generat o situaţie paradoxală: mulţi hunedoreni tineri şi adulţi care ar trebui să alcătuiască populaţia ocupată sunt întreţinuţi de vârstnici din pensiile lor.

Reporter: În calitate de candidat al USL pentru funcţia de deputat de Hunedoara în Parlamentul României, cum vedeţi soluţionarea acestui paradox social şi economic, care a ajuns să sufoce Hunedoara?
Hărău Eleonora-Carmen: Într-adevăr, în Hunedoara, se întâmplă un lucru absolut surprinzător: pe de o parte, sunt aceste pensii ale siderurgiştilor, care par a fi mai mari în comparaţie cu sumele pe care le primesc pensionarii din alte judeţe. În schimb, în judeţele învecinate, generaţia tânără este mai bine plătită, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Hunedoara. Şi atunci, dacă faci o simplă analiză, îţi dai seama că, în ciuda ajutorului aparent pe care siderurgia l-a dat pensionarilor noştri, aceştia o duc mult mai prost şi din cauza faptului că ajung ca, din pensiile pe care le primesc, să îşi susţină copiii sau nepoţii, care se întâmplă să aibă surse mai mici de venit sau să nu aibă un salariu deloc. Această problemă a inechităţilor între generaţii trebuie rezolvată prin atragerea investitorilor şi crearea de locuri de muncă plătite decent şi la Hunedoara. Chiar dacă inechităţile sociale nu vor putea fi niciodată complet eliminate, acestea trebuie cel puţin temperate, iar acest lucru este posibil şi stă în puterea noastră.

Reporter: Mulţi dintre pensionarii hunedoreni, unul dintre cele mai importante segmente ale populaţiei Hunedoarei, având în vedere numărul mare de persoane care intră în această categorie, se plâng şi de discrepanţele care le marchează viaţa, deşi fac parte din aceeaşi categorie de persoane vârstnice. Care credeţi că este soluţia optimă pentru remedierea situaţiei?
Hărău Eleonora-Carmen: Între hunedoreni, s-au creat pe parcursul timpului o mulţime de inechităţi. Desigur, vorbim despre oameni care au lucrat în aceleaşi condiţii de muncă. Legislaţia muncii, în ceea ce priveşte aplicarea grupelor de pensionare, a salarizării, are multe nereguli. Această lege va trebui luată la verificat şi găsite elementele care generează inechităţi. Personal, am adunat o mulţime de informaţii de la oameni aflaţi în cauză, pe seama cărora se pot face amendamente şi iniţiative, care să ducă la îmbunătăţirea acestor aspecte legislative. Totuşi, problema esenţială a hunedorenilor vârstnici rămâne cea legată de locuri de muncă pentru copiii lor, fie din cauză că pensionarii au ajuns în situaţia ingrată de a-i întreţine pe adulţii care ar trebui să facă parte din populaţia ocupată, dar care nu au unde să lucreze, pentru că nu sunt locuri de muncă, fie pentru că sunt singuri şi ar dori să-şi aibă copiii aproape, nu la muncă în Italia, în Spania sau în Germania. De aceea spun că locurile de muncă sunt prioritatea zero, prioritatea dramatică a Hunedoarei. Acesta este motivul pentru care vor trebui elaborate de urgenţă politici economice clare şi eficiente, care să răspundă nevoii stringente a hunedorenilor, de a avea unde să lucreze în oraşul lor, fără să mai fie nevoiţi să îşi lase cu anii copiii în grija bunicilor, a mătuşilor sau a fraţilor mai mari, pentru ca ei să poată obţine şi păstra un loc de muncă la mii de kilometri depărtare de casă.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago