Încep examenele de la evaluarea naţională

examen-evaluare-nationalaNatalia Bumbac

Astăzi are loc prima probă din cadrul examenului de evaluare naţională a elevilor de clasa a VIII-a. Testările încep cu examenul scris de la limba română şi vor continua cu examenele de la limba maternă şi matematică. Conform datelor oferite de către Inspectoratul Şcolar Hunedoara, la examenele de evaluare naţională s-au înscris un număr de 3383 de elevi, din 3873 cât au fost aşteptaţi să se înscrie. Condiţia de înscriere la acest examen a fost ca elevii să aibă situaţia şcolară încheiată.

Admiterea la liceu se face pe baza notelor de la evaluare
La fel ca în cazul examenelor de Bacalaureat, supravegherea video va fi completă. Sancţiunile aplicate în cazul elevilor care se vor abate de la regulamentul impus va fi eliminarea din examen şi notarea lucrării cu nota unu. Regulamentul pe care elevii trebuie să-l respecte va fi afişat pe uşa fiecărei săli unde se vor susţine probele de examen.
Importanţa acestor examene este dată de rolul pe care rezultatele obţinute le vor avea la înscrierea pentru următorul ciclu şcolar. În acest an, media obţinută la evaluarea naţională va avea o pondere de 75 la sută din nota de admitere la liceu, iar 25 la sută va fi media generală pentru toţi anii de gimnaziu.
Calendarul probelor de la evaluarea naţională este următorul: 23 iunie – proba scrisă la limba  şi literatura română; 24 iunie – proba scrisă la limba şi literatura maternă; 25 iunie – proba scrisă la matematică; 27 iunie – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor; 1 iulie – afişarea rezultatelor finale după rezolvarea contestaţiilor.
În acelaşi timp, examenul de Bacalaureat continuă, în perioada 23 – 27 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Este un examen complex structurat pe două componente, partea scrisă şi partea orală. Pentru această probă, elevii vor fi apreciaţi cu calificativele: introductiv sau de descoperire, intermediar de supravieţuire, utilizator independent şi utilizator avansat.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.