Categories: Actualitate

Încep disponibilizările în Valea Jiului

Dana Istudor
În urma programului de disponibilizare, care prevede plecarea a 1.600 de ortaci din sistem, CNH îşi va reduce cheltuielile cu personalul, însă, totuşi, va înregistra pierderi mai mari cu 19 procente faţă de anul 2009.


Pentru investiţii, în 2010, compania are prinsă suma de 33,5 milioane lei, iar cheltuielile cu personalul sunt estimate la peste 523 de milioane de lei. O analiză a CNH estimează că în 2010, pierderile pe care industria minieră le va suferi vor fi mai mari decât în anul anterior, ridicându-se la aproape 680 de milioane de lei. Totodată, în bugetul de venituri şi cheltuieli, CNH Petroşani şi-a planificat pentru 2010 venituri totale de 823,9 milioane lei şi cheltuieli totale de 1,5 miliarde lei.
În privinţa programului de restructurare, Compania Naţională a Huilei din Petroşani a emis ieri preavizele de concediere pentru aproape 1.200 de ortaci. Mare parte din minerii care peste două săptămâni vor ajunge şomeri, s-au înscris pe listele de disponibilizări voluntare, deschise la fiecare unitate în parte la începutul acestei luni. La fel de mulţi se încadrează în baremul pentru pensionare. Un clasament pe fiecare exploatare în parte arată că de la Exploatarea Minieră Lupeni vor pleca 293 de ortaci, urmaţi de angajaţii de la  Petrila, unde deja 213 persoane sunt înscrise pe liste. Alţi 151 de mineri se disponibilizează de la EM Livezeni, 138 de la Lonea, 121 de la EM Paroşeni, 116 de la Uricani şi 70 de la Vulcan. În plus, încă 55 de angajaţi vor părăsi sistemul de la Uzina de Preparare a Cărbunelui, 24 de la Staţia de Salvare Minieră Salvamin Petroşani şi 20 de la sediul administrativ al companiei. Un miner cu o vechime de peste 25 de ani de subteran care se disponibilizează, în perioada celor doi ani în care este asistat de stat prin programele de asistenţă socială, primeşte plăţi compensatorii, şomaj şi venituri în completare de circa 60.000 de lei.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Cum intra PD-ul la guvernare cum disponibilizeaza mineri (1600)avand raca pe Valea Jiului zona cea mai saraca din UE , ZONA FARA SUPRAFETE ARABILE ,SE MINTE ACUM CA SA DE-A MINERI AFARA CA SE VA DEZVOLTA TURISMUL DAR SUNT MULTI TINERI IN VALEA JIULUI FARA LOCURI DE MUNCA (ce turism dezvoltat are Grecia si ce saracie este acum acolo).

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

9 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

9 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

9 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

9 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

9 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

9 ore ago