Categories: Actualitate

CNH Petroşani trebuie să trăiască din ce produce

Carmen Cosman

Compania Naţională a Huilei Petroşani va trebui să se descurce şi în acest an doar cu banii din veniturile proprii, chiar şi pentru partea de investiţii sau retehnologizare. Altfel spus, să trăiască din ce produce, fără bani din bugetul statului.

S-au aprobat banii pentru închiderea minelor neviabile
Bugetul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani este şi în acest an negativ, dar măcar a fost adoptat mai repede decât în anii precedenţi. Asta, şi datorită tensiunilor din rândul disponibilizaţilor din minerit, care încă aşteaptă cea de a treia tranşă a salariilor compensatorii. Deşi funcţionează în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului, singurii bani care vin de la bugetul de stat reprezintă subvenţia pentru minele cuprinse în programul de închidere, respectiv Petrila, Uricani şi Paroşeni. Iar bugetul este unul dezechilibrat. Conform informaţiilor oficiale, veniturile totale previzionate pentru anul 2012 sunt de 667 de milioane de lei. Din această sumă, 201 milioane de lei reprezintă subvenţia pentru închiderea minelor neviabile, iar 466 de milioane de lei sunt banii încasaţi de Companie din producţia vândută. În acelaşi timp, cheltuielile pentru acest an sunt previzionate la un miliard de lei, bani alocaţi atât pentru costurile cu munca vie, cât şi pentru investiţii. Conform bugetului de venituri şi cheltuieli, la acest capitol sunt prevăzute 30 de milioane de lei.
Vestea bună este că, după mai mult timp, bugetul Companiei intră în discuţia Guvernului la început de an. Anul trecut, acesta a fost aprobat în 20 aprilie, iar în 2010, a venit abia la sfârşitul lunii august.
De asemenea, în şedinţa de ieri, guvernul a aprobat acordarea ajutorului de stat pentru închiderea celor trei mine neviabile, adică aproximativ 200 de milioane de lei. Planul de închidere pentru aceste unităţi prevede disponibilizarea a 3.300 de angajaţi, până în 2018.

MesagerulHunedorean

View Comments