Categories: Actualitate

Incendiu de pădure în Munţii Retezat

Mircea Crivăţ

Pompierii militari, ajutaţi de un elicopter echipat special, au acţionat începând de miercuri pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la marginea unei păduri de conifere situată pe raza comunei hunedorene Pui, în Munţii Retezat, în apropierea cabanei Baleia, focul distrugând aproximativ şase hectare de litieră şi coronament. Incendiul s-a declanşat în cursul zilei de miercuri, ieri, focul manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ un hectar de litieră de pădure şi coronament.
În acţiunea de stingere au fost mobilizaţi 40 de pompieri, patru jandarmi şi 15 lucrători silvici, care au făcut eforturi deosebite pentru limitarea propagării arderii, în cursul zilei de ieri şi al nopţii precedente. Echipele de intervenţie au acţionat în condiţii dificile: teren accidentat şi în pantă, vânt puternic care îşi schimbă constant direcţia şi lipsa surselor de apă.
În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operaţiuni de stingere a incendiilor, deoarece în zona afectată de ardere există o suprafaţă mare de fond forestier de răşinoase, care era pusă în pericol. În plus, pe fondul condiţiilor meteorologice de secetă şi lipsa precipitaţiilor, exista riscul extinderii incendiului până la arealul Parcului Naţional Retezat.
Unitatea Specială de Aviaţie Cluj a trimis în sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter MI-17, deservit de doi piloţi şi un tehnic de bord, dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5.500 metri. Aeronava este utilizată atât pentru misiuni de căutare-salvare, evacuare, cât şi pentru stingerea incendiilor, în acest caz, elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă.
Astfel că ieri, începând cu ora 13, operaţiunile desfăşurate terestru au fost sprijinite şi de elicopterul care a dispersat apă deasupra zonei în care se manifestă incendiul, alimentarea cu apă realizându-se din lacul de acumulare de la Sântămăria Orlea, situat la aproximativ 19 km distanţă faţă de incendiu. Până aseară, la ora închiderii ediţiei, după ce au fost făcute şapte transporturi de apă cu elicopterul, incendiul a fost limitat, dar nu stins, pompierii şi ceilalţi oameni angrenaţi în acţiunea de stingere continuând lupta cu flăcările.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Vând fotoliu rulant pentru persoane cu handicap, cadru metalic nou, bicicletă medicinală. Relații la telefon…

4 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

2 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

2 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

2 zile ago