Categories: EvenimentFlash

Arde pădurea în Retezat! Pentru stingerea focului a fost adus şi un elicopter

  Pompierii militari, ajutați de un elicopter echipat special, acţionează de câteva ore pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la marginea unei păduri de conifere situată pe raza comunei hunedorene Pui, în Munţii Retezat, în apropierea cabanei Baleia, focul distrugând aproximativ şase hectare de litieră și coronament. Incendiul s-a declanşat în cursul zilei de ieri, iar la acestă oră focul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ un hectar de litieră de pădure şi coronament.

    În acţiunea de stingere sunt implicaţi 40 de pompieri, 4 jandarmi şi 15 lucrători silvici care au făcut eforturi deosebite pentru limitarea propagării arderii, în cursul zilei de ieri şi al nopţii trecute. Echipele de intervenţie acţionează în condiţii dificile: teren accidentat şi în pantă, vânt puternic care îşi schimbă constant direcţia şi lipsa surselor de apă.

    În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa Hunedoara a cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operaţiuni de stingere a incendiilor, deoarece în zona afectată de ardere există o suprafaţă mare de fond forestier de răşinoase, care este pusă în pericol. În plus, pe fondul condiţiilor meteorologice de secetă şi lipsa precipitaţiilor, există riscul extinderii incendiului până la arealul Parcului Naţional Retezat.

    Unitatea Specială de Aviaţie Cluj a trimis în sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter MI-17, deservit de doi piloţi şi un tehnic de bord, dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5500 metri. Aeronava este utilizată atât pentru misiuni de căutare-salvare, evacuare, cât şi pentru stingerea incendiilor, în acest caz elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă.

    Ca urmare, de astăzi, începând cu ora 13, operaţiunile desfăşurate terestru sunt sprijinite şi de elicopterul care dispersează apă deasupra zonei în care se manifestă arderea. Alimentarea cu apă se realizează dintr-un lac situat la aproximativ 19 km distanţa faţă de incendiu. (Mircea Crivăţ)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

23 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

23 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

23 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

23 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

23 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

23 de ore ago