Hunedorenii, fruntaşi în sesizări la „Radarul Pădurilor”

03 radar paduriOana Mihnea

Pas cu pas, pădurile din ţară încep să devină tot mai golaşe. Şi asta, din cauza celor care au făcut din tăierea ilegală a copacilor din păduri o preocupare zilnică. Din octombrie 2014, de când a intrat în funcţiune „Radarul Pădurilor”, tăierile ilegale au scăzut, dar totuşi ele n-au fost oprite. Un ajutor pentru depistarea hoţilor din păduri îl dau însă şi cetăţenii, care sunt îndemnaţi să sune la Numărul Naţional Unic, şi să sesizeze autorităţile atunci când văd transporturi de lemne ilegale. Şi de când a intrat în vigoare acest sistem, în judeţul Hunedoara s-a înregistrat un număr semnificativ de sesizări telefonice.

Potrivit datelor pe site-ul respectiv, judeţul nostru se înscrie în topul celor cu numeroase reclamaţii. Conform unei statistici făcute la nivelul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, din judeţul Hunedoara au fost efectuate 837 de apeluri la „Radarul Pădurilor”, judeţul situându-se pe locul cinci după Gorj, Braşov, Alba şi Cluj.
Este drept că, în urma verificărilor, în marea majoritate a cazurilor, transporturile s-au dovedit a fi legale. „La nivelul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Hunedoara s-au confirmat 186 de sesizări şi au fost aplicate 11 sancţiuni pentru transport ilegal. Amenda pentru persoanele fizice care au transportat material lemnos fără documentele necesare este de până la 5.000 lei, iar pentru cele juridice până la 25.000 lei“, a declarat agentul Laura Bradu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Există cazuri când un reclamant devine atât de insistent, încât riscă să se aleagă şi el cu o sancţiune. În judeţul nostru a existat un astfel de caz, când o persoană a sunat de mai multe ori şi fără temei la „Radarul Pădurilor“ şi s-a ales cu o amendă de 1.000 lei pentru falsa alarmare a autorităţilor. Orice cetăţean poate face sesizări la 112 privind transportul de lemn din tăieri ilegale şi să indice numărul maşinii, iar controlul este efectuat de poliţişti, angajaţi ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare şi vameşi.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.