Hunedoreanul Răzvan Mărcuş a obţinut marele premiu la concursul Euroinvent de la Iaşi

02 material 1Natalia Bumbac

Tânărul inventator din Brad Răzvan Mărcuş (foto dreapta) a obţinut marele premiu la ediţia din acest an a Salonului internaţional de inventică Euroinvent, de la Iaşi, desfăşurat între 19 şi 21 mai, fiind recompensat şi cu premiul special al Fundaţiei „Dan Voiculescu”. Invenţia hunedoreanului denumită ArKase, husa care încarcă telefonul mobil cu energie regenerabilă, fără a fi necesară o conexiune la o priză cu curent electric, a fost selectată dintre alte peste 1.000 de invenţii realizate de competitori din 50 de state.

Va fi accesibilă pe piaţă
Produsul creat de Răzvan Mărcuş a fost premiat în nenumărate rânduri la diverse concursuri de inventică, iar până la sfârşitul acestui an ar putea fi accesibil pentru cei interesaţi. „Până la sfârşitul acestui an, husa reîncărcabilă ar putea fi accesibilă pe piaţă. Am fost întrebat de foarte multă lume unde se găseşte de cumpărat. Momentan, sunt în discuţii cu un grup de potenţiali investitori. Preţul acestei huse va fi undeva la 150 de euro, similar cu cel al bateriilor simple, reîncărcabile, de înaltă calitate”, a spus Răzvan Mărcuş. Din descrierile inventatorului, husa care poate încărca telefoanele inteligente doar prin simpla utilizare a acesteia funcţionează pe baza unor principii ale fizicii aplicate în practică. Acesta a mai explicat că husa captează şi transformă în energie electrică semnalele GPS, wi-fi, undele radio, zgomotul, mişcarea, energia fotovoltaică şi chiar temperatura palmei utilizatorului. Energia pe care o produce este suficientă pentru funcţionarea unui telefon mobil, a unei tablete sau a altor gadget-uri moderne.

Şi medalia de aur vine la Hunedoara
Un alt inventator hunedorean premiat cu medalie de aur la Salonul EuroInvent de la Iaşi şi cu Premiul special „Justin Capră” – un cunoscut inventator român, este inginerul Corneliu Birtok Băneasă (foto stânga). Inventatorul din Deva a prezentat juriului internaţional un echipament denumit „deflector termic”, care, montat în compartimentul motor, permite reducerea consumului de carburant cu şapte la sută în timpul verii şi scade, proporţional, emisiile poluante.
Cei doi inventatori hunedoreni au participat la Salonul EuroInvent Iaşi cu un stand al Asociaţiei „Corneliu Group”, condusă de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă. Răzvan Mărcuş urmează, în prezent, un program de master în ingineria sistemelor mecatronice la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar Corneliu Birtok Băneasă este doctorand al Universităţii Politehnica din Timişoara, cu specializare în ingineria materialelor.
Participarea celor doi inventatori hunedoreni la Salonul internaţional de inventică de la Iaşi EuroInvent a fost posibilă cu susţinerea Asociaţiei „Corneliu Group”, condusă de Corneliu Birtok Băneasă, o organizaţie cu care deveanul îşi propune să promoveze şi să sprijine şi alţi inventatori.

2 comentarii la „Hunedoreanul Răzvan Mărcuş a obţinut marele premiu la concursul Euroinvent de la Iaşi”

  1. Energie regenerabila ? Inseamna ca trebuie sa tii telefonul la soare, ori sa-i dai vanturi sau sa il freci de o zona paroasa !

  2. Poate ca tu faci asta cu telefonul tau si te miri ca luceste prea tare. N-ai inteles nimic, din pacate!

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.