Categories: EvenimentFlash

Hoţii furau noaptea, din TIR-urile aflate în mers

Adriana Năstase

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au destructurat cea mai importantă grupare infracţională organizată, din zona Urziceni – Afumaţi.

Liderii grupării, o familie din Afumaţi
Gruparea era specializată în comiterea de infracţiuni de furt cu consecinţe deosebit de grave, de bunuri transportate în autocamioane TIR, în timpul deplasării pe rutele de transport rutier. Liderii  grupării au fost identificaţi ca fiind membrii familiei lui Porumbiţa Şanter, 37 de ani, din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov, care au atras în mediul infracţional astfel creat şi alte persoane cu preocupări similare. De asemenea, un membru important al grupării era Dănuţ Ion, „Dan Jeg”, fost membru al Clanului Cămătarilor, aflat în prezent în stare de arest, în executarea unei pedepse dispuse anterior.
Ieri, au fost efectuate 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Alba Iulia şi în municipiile Bucureşti şi Hunedoara, la imobile aparţinând membrilor grupării. Procurorii DIICOT au vizat un număr de 15 învinuiţi, care, în perioada martie-mai 2012, au sustras, pe timp de noapte, prin efracţie, diverse produse din autovehicule de transport marfă, aflate în mişcare, în timpul deplasării acestora pe drumuri naţionale, cu precădere pe raza judeţelor Vâlcea, Alba, Sibiu şi Hunedoara, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Circulau cu luminile stinse
„Este important de menţionat metoda inedită şi riscantă prin care membrii grupării săvârşeau faptele de sustragere şi care le asigura reuşita activităţii infracţionale. Astfel, autovehiculele TIR, aflate în mers, erau încadrate în trafic de alte autovehicule, aparţinând învinuiţilor, din care un prim autoturism  circula în faţa TIR-ului vizat pentru a încetini deplasarea acestuia, iar un altul, aflat imediat în spatele TIR-ului, circula cu luminile stinse, pentru a asigura transportul celorlalţi coinculpaţi”, susţin surse dintre anchetatori.
Unul dintre învinuiţi, aflat în acest ultim autoturism, asigurat în dispozitive special realizate, urca pe capotă şi acţiona prin tăierea sigiliilor şi forţarea uşilor din spate ale TIR-ului, sustrăgând bunurile transportate.
Mărfurile furate – aparate TV, ţigări, cafea sau alte bunuri uşor vandabile, erau preluate de alţi învinuiţi, aflaţi în autoturism şi încărcate într-o autoutilitară, fiind depozitate ulterior  în două locaţii deţinute de către învinuiţi, după care erau comercializate în municipiul Bucureşti, în zona pieţei Obor.

Imobil folosit ca ascunzătoare în Hunedoara
Una dintre aceste locaţii se afla în municipiul Hunedoara. Potrivit comisarului şef Mircea Pitulescu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Hunedoara, în municipiul de pe Cerna, s-a făcut percheziţie la un imobil închiriat de hoţi, pe care aceştia îl foloseau ca ascunzătoare pentru ei şi o parte din mărfurile furate. De precizat că nici un hunedorean nu face parte din această grupare, hoţii folosind aici doar imobilul închiriat, atunci când aveau nevoie.
În această modalitate, membrii grupării au cauzat un prejudiciu total de peste 300.000 de euro. La sediul DIICOT, au fost duse 20 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor, să fie dispuse măsurile legale. Concret, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor  de „iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat”.
Cercetările sunt efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR- Direcţia de Investigaţii Criminale. Activităţile de suport au fost realizate cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

5 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

5 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

5 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

5 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

5 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

5 ore ago