Categories: ActualitateFlash

Gruparea hoţilor de utilaje agricole, trimisă în instanţă

Carmen Cosman

Grupul infracţional specializat în furtul de utilaje agricole din Uniunea Europeană, din  care fac parte Liviu Schiau – fost subcomisar la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi Ioan Tarnu – fost şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara.

Au furat de 4,5 milioane de euro
Procurorii au dispus ieri trimiterea în judecată a 32 de inculpaţi, din care 18 în stare de arest preventiv, ca urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de furturi de utilaje agricole din state ale Uniunii Europene. Valoarea prejudiciului produs este de aproximativ 4.500.000 euro. Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale Uniunii Europene. Aceştia identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS. Apoi, utilajele erau sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi, valorificate pentru importante sume de bani. Potrivit rechizitoriului DIICOT, liderii grupării, inculpaţii Antonio Vecchiola – cetăţean italian, şi Florin Radu Liptak au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul săvârşirii de furturi de utilaje din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia. Gruparea era bine organizată şi fiecare avea sarcini bine stabilite. O parte din membrii acesteia aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS. După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România. Ulterior, liderii grupului contactau firmele de transport şi identificau potenţialii cumpărători, utilajele fiind valorificate la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare.

Nu s-au liniştit
„După arestarea a şapte inculpaţi, activitatea infracţională a grupării a continuat în aceeaşi manieră, fiind condusă de către inculpaţii Andrei-Vasile Dărămuş şi Cornel-Daniel Irimia. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către Liviu Schiau şi Ioan Tarnu“, au precizat reprezentanţii DIICOT. De asemenea, anchetatorii spun că Tarnu şi Schiau au profitat din plin de funcţiile deţinute şi au acordat sprijin lui Mircea Stanciu, pe care l-au informat cu privire la momentul efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale în cauză, îngreunând astfel cercetările ce se efectuau în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Vând casă în Simeria. Informații la telefon 0753.083.333.

5 ore ago

Ca la grădiniță! Amintiri din copilărie: Liberalii și afișele lor prețioase

Campania electorală și-a deschis deja porțile spre scenă, iar primii artiști își fac apariția cu…

24 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele că un fost edil, care râv­nește iar la postul de conducător al…

24 de ore ago

Bulina albă

Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a câștigat titlul de vicecampion european, cu echipa…

24 de ore ago

Bulina neagră

Constantin H., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce și-a…

24 de ore ago

Drogat, cu permis de conducere fals, a crezut că scapă de polițiști

Un bărbat din municipiul Hunedoara a fost condamnat la mai bine de patru ani de…

24 de ore ago