Guvernul liberal acuzat că a acordat ilegal ajutor de stat companiei ArcelorMittal Hunedoara şi altor multinaţionale. Denunţ penal împotriva premierului Orban

Adriana Năstase

Ieri, Marin Mititelu (foto mic), preşedintele Asociaţiei Civice Solidaritatea Hunedoreană (ACSH) a reuşit să producă o bombă de presă. Astfel, Parchetul General şi DNA au fost sesizate de ACSH cu un denunţ penal împotriva premierului Ludovic Orban, ministrului Finanţelor Florin Cîţu, ministrului Economiei Virgil Popescu, Carmen Hărău, senator PNL, Pawar Dayananda Rao – CEO la ArcelorMittal Hunedoara.

Sunt aduse acuzaţii grave
Cei cinci sunt acuzaţi de infracţiuni grave: trafic de influenţă, cumpărarea de influenţă, infracţiunea prev. de art. 10, lit a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Preşedintele ACSH, inginerul Marin Mititelu, explică faptele care au dus la acest demers în justiţie. E vorba de fapte survenite la scurt timp după instalarea guvernului liberal. ”La data de 29.11.2019 ArcelorMittal Hunedoara S.A. a trimis primului-ministru al Guvernului României scrisoarea nr. 100.000/168/29.11.2019, prin care s-a solicitat în mod direct reducerea preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale”. Sau, altfel spus, conducerea ArcelorMittal Hunedoara ”a cerut primului-ministru Ludovic Orban să le creeze un climat economic favorabil, respectiv să le acorde un ajutor de stat, în sensul scăderii preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale”. Şi, spune preşedintele ACSH, ajutorul solicitat Guvernului Orban ”a fost aprobat la finalul anului 2019, însă nu numai pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. ci şi pentru alte multinaţionale”.

Fără avizul Comisiei Europene
Este această aprobare a reducerilor de preţuri în conformitate cu legislaţia europeană? ”Analizând legislaţia incidentă am constatat că legislaţia europeană nu permite acordarea de ajutoare de stat, sub forma reducerii preţurilor la energie pentru anumiţi agenţi economici, pe simpla raţiune că un mediu economic sănătos se construieşte pe respectarea principiului nediscriminării concurenţiale”, observă Mititelu.
Deci, dacă un guvern din UE vrea să acorde asemenea facilităţi unor operatori economici ”este obligatoriu avizul Comisiei Europene” – ”acest aviz nu a fost obţinut de Guvernul Orban, fapt care poate fi lesne verificat”, scrie preşedintele ACSH.
”Faptul că Ludovic Orban (foto sus) a aprobat reducerea preţurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu se putea întâmpla fără complicitatea ministrului Finanţelor Cîţu Vasile Florin şi al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Popescu Virgil”, scrie în plângere reprezentantul ACSH.

Acuzaţii aduse şi senatoarei Carmen Hărău
Plângerea ACSH nu se opreşte aici, ci subliniază că schema de aprobare a reducerii preţurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. ”este reliefată printr-o multitudine de acţiuni interpersonale, în care un rol foarte important l-a deţinut senatoarea Hărău Eleonora Carmen, unul dintre principalii sponsori ai Partidului Naţional Liberal”.
”Legătura dintre ArcelorMittal Hunedoara S.A. şi Hărău Eleonora Carmen este una economică şi financiară”, se arată în plângere. ”Deci, legătura dintre senatoarea PNL Hărău Eleonora Carmen şi ArcelorMittal S.A. este una evidentă”, se arată în denunţ, unde se afirmă că Hărău ”a avut cunoştinţă de scrisoarea nr. 100.000/168/29.11.2019 pentru că aceasta a fost trimisă de ArcelorMittal Hunedoara S.A. prim-ministrului al României pentru acordarea de facilităţi la preţurile energiei (energie electrică şi gaze naturale), şi, spre ştiinţă, doamnei senatoare, care a folosit această scrisoare pentru activitatea de lobby”.
După cum se ştie, activitatea de lobby nu este legală în România, fiind asociată şi sancţionată prin infracţiunile de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, infracţiuni prev. de art. 291 şi art. 292 Cod penal.

“Este firesc să mă zbat, ca investitorul să nu plece din Hunedoara”
Într-o intervenţie la Antena3, senatoarea Carmen Hărău a declarat că i-a primit în audienţă, anul trecut, pe cei de la ArcelorMittal Hunedoara şi că a dus solicitarea acestora mai departe, considerând un lucru perfect normal. Ea a afirmat că este senatoare de Hunedoara, şi nu la Slatina, deci este firesc să susţină activitatea unei societăţi comerciale şi să se zbată ca investitorul să nu plece din Hunedoara.

Nu şi-au respectat angajamentele de la privatizare
Un alt aspect interesant subliniat în denunţ – ”ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu şi-a respectat angajamentele din contractul de privatizare nr. 49/28.10.2003, prejudiciind interesele Statului Român (…) această societate, în loc să investească în Combinat, astfel cum s-a angajat prin contractul de privatizare, a exportat în paradisuri fiscale profitul obţinut, a închis, tăiat ca fier vechi şi exportat mai multe active ale Combinatului, fapte care au condus la blocarea activităţii comerciale a societăţii”.
O altă acuzaţie fulminantă este că ArcelorMittal Hunedoara S.A., ”în toată perioada sa de existenţă în economia românească, începând cu data de 28.10.2003, de la semnarea Contractului de Privatizare, cu „investitorul strategic”, miliardarul indian Lakshi N. MITTAL (?!?!), până în prezent, 06.02.2020, de 16 ani, 3 luni şi 5 zile (!!!!), nu a plătit nici un leu sau euro, ca taxe şi impozite datorate Bugetului Local al Municipiului Hunedoara şi Bugetului Naţional al României (!?!?)”.

10 comentarii la „Guvernul liberal acuzat că a acordat ilegal ajutor de stat companiei ArcelorMittal Hunedoara şi altor multinaţionale. Denunţ penal împotriva premierului Orban”

 1. V-ati facut de ras inca o data. Poza si amintirea numelui lui Mititelu nu face decat sa arate disperarea pentru can-can.

 2. da pe harau cand o verifica organele cum a furat banii europeni la ecologizarea de la calan?

 3. fapta este grava.hunedoara a beneficiat in trecut de ajutoare de stat.e motivul pt.care a fost monitorizata de comisia europeana.ajutor de stat acum se poate da numai cu aprobarea comisiei europene!

 4. dar harau nu stie legile?sau nu conteaza pt ea!
  parca raspunderea nu tine cont daca esti indolent si nestiutor…

 5. Au dat ajutoare sociala de la stat la firme private ,asta e foarte grav , pentru că au spus , nu avem bani de dublarea alocațiilor copiilor țării , nu au bani pentru igiena elevilor în școli ,o hârtie igienică ,un săpun lichid și un uscător în baia elevilor în școli . Pentru spitale nu au bani să le asigure la pacienți bolnavi în salonul din spital un frigider unde să pui la rece o mâncare de la rude care vin la tine ,nu un televizor pentru a mai alina din dureri , a devenit un lux pentru instituția de stat . E caz penal și ar trebui pedepsiți pentru această șarlatanie .

 6. Regele dreptatii si oameni care cer alocatii!
  Aceste ajutoare cum le ziceti voi s-au acordat peste tot in Europa si banii au fost alocati LEGAL pentru acest lucru.Sariti in sus la o stire scrisa de un ziarist idiot,care nu stie legea .L-as invita sa citeasca legea si apoi sa comenteze. Nu pot fi trasi la raspundere pentru prostiile scrise acesti ziaristi incompetenti si incapabili.Altii isi apara industria in timp ce ziaristi incompetenti scriu inexactitati
  Rusine lor

 7. Faptul ca nu avem scoli ,spitale adecvate , hirtie ,nu are legatura cu banii dati conform deciziei Comisiei Europene la anumite combinate.In Germania si Austria aceste companii sunt ajutate avand pret la gaze si energie mai micVoi cand cumparati la vrac nu platiti mai putin decat atunci cand cumparati 1 kg de carne??? Ei bine.,asa se acorda la altii facilitatile Si nimeni nu comenteaza nucaieri( Polonia,Estonia ,Ungaria tac si fac.Noi ne mancam unii pe altii in ecunostiinta de cauza
  Cat despre ziarist eu l-as da in judecata pentru ca vrea sa inflameze opinia publica si sa creeze zazanie

 8. @ioana alexandra
  Ziaristul incompetent nu a facut altceva decât sa informeze cititorii despre sesizarea depusă la Parchetul General si la DNA de către MM, redând o parte din conținutul ei pentru ca oamenii sa vadă despre ce este vorba. In același timp, a redat si declarația doamnei senator de Hunedoara. Autorul articolului nu si-a exprimat nici o opinie legată de acest caz, doar a informat cititorii. Unde a greșit el? Daca domnul MM are dreptate sau nu, vor decide instituțiile sesizate de el sau cele europene. Asa ca mai usor cu pianul pe scări, ca se varsa clapele, stimata doamna ( sau domn?).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.