Categories: ActualitateFlash

Guru cu meditația Vipassana, mai tare decât toată Poliția Română. Zeci de micuți, dispăruți din comunitatea „Copiii Soarelui”

Adriana Năstase

Adi de la Brad, liderul spiritual al Sectei „Copiii soarelui”, a fost arestat pentru 30 de zile. Bărbatul, care s-a autointitulat ani la rândul lider spiri­tual pentru mai mulți tineri, unii minori, dintr-o comunitate închisă din Hunedoara a fost arestat pentru viol și șantaj. Acum, 23 de copii din această comuni­tate, cu mamele lor, au dispărut de acolo. Guru voia 500 de copii, ca să dea naștere unei noi specii. Întrebarea este de ce autoritățile au luat această măsură așa târziu? Și de ce nu l-a deranjat Poliția pe acest om?

Fost miner
Cunoscut că „Adi de la Brad”, el a înființat în urmă cu mulţi ani comunitatea numită „Copiii Soarelui”. Polițiștii s-au sesizat, în urmă cu o lună, după ce au apărut mai multe informații despre acti­vi­tatea acestuia din comunitate. Guru, pe numele său Ardelean Farcaş, este un fost miner care a pus bazele acestei comu­nităţi izolate din zona Bradului și a fost arestat preventiv după ce fostele sale adepte l-au acuzat de abuzuri. În urma apariției în spațiul public al unor informații cu privire la comiterea de infracțiuni con­tra libertății persoanei și infracțiunii contra integrității sexuale, ce ar fi fost săvârșite în cadrul acestei comunități, polițiștii au făcut percheziții la „Copiii Soarelui”.

Meditația Vipassana
Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, din Dumbrava de Sus, se folosea de numele unei asociaţii de cultură pentru a aduna mai multe persoane în jurul său. Este cercetat de anchetatori după ce ar fi întreţinut relaţii intime cu femeile din comunitatea respectivă. Până acum, potrivit anchetatorilor bărbatul a negat acuzațiile. Acesta este anchetat pentru șantaj, viol, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Anul trecut publicația Scena 9 a făcut mai multe dezvăluiri despre modul în care funcționa comunitate, dar și despre abuzurile la care erau supuși cei care făceau parte din aceasta. Comu­nitatea „Copiii Soarelui” a fost înființată în anul 1997 și s-a stabilit în Munții Apuseni, în localitatea Dumbrava de Sus, din comuna hunedoreană Ribița, în apropierea municipiului Brad, reunind, de-a lungul timpului, mai multe per­soane – de la tineri de liceu până la ab­sol­venți de studii superioare – interesate de meditația Vipassana, una dintre cele mai vechi tehnici din India. O parte dintre cei sosiți în „centrul de meditație” de la Dumbrava de Sus să ia parte la aceste cursuri de meditație, au rămas să tră­iască în cadrul acestei comunități.

Copiii nu erau lăsați să meargă la școală
Potrivit celor de la Libertatea, direc­torul DGASPC Hunedoara, Geanina Ianc, a venit sâmbătă cu noi precizări legate de perchezițiile efectuate de polițiști în cazul Asociației „Copiii Soarelui” con­dusă de Ardelean Farcaș. Autoritățile au descoperit 12 copii cu vârste cuprinse între 4 luni și 12 ani care nu erau înscriși la grădiniță sau la școală. De asemenea, bărbatul care se află în prezent în arest preventiv avea copii cu mai multe femei.
„În 24 mai, pe parcursul zilei, am aflat de la cei trei colegi, doi psihologi și un asistent social, unde se află, care este situația și despre ce e vorba. Suprafața este mare. În Dumbrava de Sus sunt mai multe cătune. Colegii mei au fost în că­tunul denumit Pleșa. Au mai fost per­che­ziții, în același timp, în alt cătun, Strâmba, cât și în altă localitate din altă comună, respectiv Țebea”, a spus direc­torul DGASPC Hunedoara, Geanina Ianc.

Câți copii are Guru
Polițiștii din Hunedoara au efectuat, în urmă cu câteva zile, mai multe per­che­ziții în municipiul Brad şi în localităţi în­ve­cinate, fiind ridicate mai multe materiale de probă. Aceștia au fost însoțiți de cei de la Protecția Copilului. „În cătunul Pleșa, unde au fost colegii noștri, la mo­mentul percheziției au găsit 12 minori, care locuiau cu ambii părinți sau doar ma­mele. Toți copiii erau din uniuni con­sen­suale, conform declarațiilor verbale ale părinților. Au fost solicitate anumite acte de naștere. Acestea se află ridicate de către organele de cercetare penală, am obținut niște documente și noi”, a precizat directorul DGASPC. Dintre cei 12 minori, vârstele erau cuprinse între 4 luni și 12 ani, iar în urma verificărilor s-a descoperit că aceștia nu mergeau la școală. Una dintre femeile găsite de polițiști le-a spus autorităților că aceștia erau înscriși la o școală online din Statele Unite. Asta în timp ce minorii le-au spus psihologilor aflați la percheziții că nu merg la nici un fel de curs. „La fața locului erau patru copii (pe numele lui Adrian Ardelean Fărcaș). Erau patru certificate, dintre care 3 copii prezenți. Cel mai mare face în decembrie 18 ani. Care e al lui. Conform documentelor de la IPJ, rezultă că sunt mai mulți, în jur de șapte cu numele dânsului. Era o doamna însărc­inată care spunea că va naște o fetiță tot cu dânsul. El nu locuia acolo. Iar aceste mame mai au copii și cu alți bărbați. Sunt născuți în municipiul Brad, în București, Sectorul 1 și 2, în Timișoara și Cluj”, a mai spus aceasta.
Aceasta a spus că vineri minorii au dis­părut din comunitate, împreună cu ma­mele lor și avocatul bărbatului arestat. „Ieri am întâlnit pe drum, în timp ce mer­geam spre Dumbravă de Sus, am întâlnit o mașînă cu două persoane de sex masculin, și în spate se vedea că sunt mame cu copii. Am încercat, ne-am dat jos să blocăm, dar din păcate nu am putut. Au fugit pe drum”, a mai spus aceasta. Directorul DGASPC a mai spus că în prezent legea nu le permite să ia minorii din comunitate fără acordul părinților, însă a precizat că o să se adreseze Tribunalului Hunedoara pentru o Ordonanță președințială în vederea preluării copiilor. „Ulterior o să încercăm cu executare silită să punem în aplicare măsură dispusă de instanța de judecată. O să mergem și cu decăderea din drep­turile părintești a părinților”, a mai adăugat aceasta.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • „Am încercat, ne-am dat jos să blocăm, dar din păcate nu am putut. Au fugit pe drum”, a mai spus aceasta.” Da, Gianina are experiență că pe vremuri, când era șef serviciu sărea gardul și pe la Păclișa și își scrântea glezna!

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

7 ore ago