Categories: ActualitateFlash

Francezii ne învaţă cum să trăim mai bine

Nicolle Ebner

După doi ani de schimburi de experienţă şi specializare în domeniul asocierii intercomunitare, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH), Mircea Ioan Moloţ, şi vicepreşedintele Consiliului General al Departamentului Haute-Saône-Franţa, Jöelle Laure-Libersa, au semnat un protocol, prin care se garantează continuarea relaţiilor dintre cele două judeţe.

Atrag fonduri europene de 20 de ani
În toamna anului 2007, conducerea şi specialiştii Departamentului Haute-Saône din Franţa s-au oferit să ajute CJH şi comunităţile hunedorene, în vederea atragerii de fonduri europene structurale pentru dezvoltarea comunităţilor din mediul rural. „Asocierea intercomunală în cazul unor zone preponderent rurale este foarte importantă, pentru că permite o planificare mai bună a amenajării teritoriului. În acest fel, pot fi atrase fonduri structurale menite să îmbunătăţească infrastructura din comunele asociate, iar proiectele să corespundă aşteptărilor populaţiei”, a declarat ieri, presei locale, Jöelle Laure-Libersa, vicepreşedinte al Consiliului General Haute-Saône. Cu o experienţă în domeniu de peste 20 de ani, sprijinul partenerilor francezi a avut efecte favorabile în mai multe zone ale judeţului. Dacă în 2007 exista doar o asociaţie de acest tip în judeţ, anul acesta, numărul asocierilor între comune se ridică la 14.

„Toată lumea să se asocieze cu toată lumea”
„De la francezi, am învăţat că fără a ne asocia, şansa de dezvoltare este mult mai mică iar fondurile europene mult mai greu, dacă nu chiar imposibil de atras. Prin Programul Operaţional Regional, cele 14 asociaţii intercomunitare înfiinţate în judeţul Hunedoara, după modelul francez, au obţinut finanţări nerambursabile, în medie, de câte 2,5 milioane de euro, pentru lucrări de infrastructură. Acest fapt a dus la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în comunele ce au ales să colaboreze. Sper ca anul viitor, toată lumea să se asocieze cu toată lumea, adică toate comunele să facă parte din astfel de asociaţii intercomunitare”, este de părere preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ.
Vizita delegaţiei franceze, începută ieri, se desfăşoară pe o perioadă de trei zile, timp în care vor avea loc vizite de lucru în zonele Brad şi Haţeg, precum şi un simpozion pe tema responsabilităţilor care le revin agenţilor de dezvoltare locali, în amenajarea şi studiul teritoriului.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

23 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

23 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

23 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

23 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

23 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

23 de ore ago