Finanţare europeană pentru Cetatea Devei

Nicolle Ebner

Finanţarea nerambursabilă solicitată prin proiectul de reabilitare a zonei urbane “Dealul Cetăţii Deva” a fost aprobată. Valoarea totală a proiectului realizat de Consiliul Local Deva, în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara, este de aproape nouă milioane de euro, din care aproximativ şase milioane de euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

Concurenţă acerbă

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane «Dealul Cetăţii Deva» – monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva” a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, fiind al doilea contract de finanţare semnat în cadrul domeniului major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor. Proiectul se va implementa pe parcursul a 30 de luni, conform cererii de finanţare depuse la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADRV), unde, săptămâna trecută, s-a semnat şi contractul de finanţare. Dat fiind faptul că Dealul Cetăţii Deva este considerat un monument al naturii şi monument istoric cu valoare turistică ridicată, proiectul are scopul de restaurare şi punere în valoare a zonei, conservarea zidurilor, amenajarea de alei de acces, iluminarea obiectivului şi a căilor de acces. Conform datelor oficiale, până acum, în Regiunea Vest au fost contractate proiecte cu o valoare totală de aproximativ 171 milioane euro, dintre care în jur de 131 milioane de euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

Concurenţa este acerbă, dacă punem la socoteală faptul că alte proiecte, în valoare de 775 milioane euro sunt în diferite faze de evaluare şi selecţie sau precontractare, în condiţiile în care alocarea financiară pentru Regiunea Vest, gestionată de ADR Vest, este de doar 416,52 milioane euro.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

18 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

18 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

18 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

18 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

18 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

18 ore ago