Categories: Eveniment

EVENIMENT. În rezervaţia de la Haţeg, a venit pe lume un nou pui de zimbru

       Începând de ieri, vineri, rezervația de zimbri din Pădurea Slivuț, aflată la circa trei kilometri de oraşul Haţeg, are un nou membru.

Primul pui din acest an

“Este primul pui din acest an, are 45 de kilograme și este foarte frumos și sănătos. Este femelă și a primit numele de Romanca. De fapt, toate numele pe care le dăm nou-născuților trebuie să conțină indicativul României – RO (Roxana, Romanița, Romulus etc). Puiul a fost fătat chiar de Roxana, conducătoarea grupului de zimbri, iar pe tatăl său îl cheamă Roșu. Datorită faptului că provine din mamă-lider, adică femelă dominantă, a fos acceptat de grup, fără probleme, și nu s-a mai impus izolarea sa”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, dr. Constantin Mihăilă,  managerul spitalului veterinar Andivet din Deva, medicul specialist care asigură asistență sanitar-veterinară zimbrilor de la Hațeg.

Urmează transferuri

Mai trebuie precizat că ani de zile, în rezervația de la Hațeg au trăit numai adulţi, iar la un moment dat, aceasta era pe cale de desfiinţare, deoarece aici rămăsese un singur exemplar. Lucrurile au evoluat însă în bine, iar acum, în pădurea Silvuţ, numărul zimbrilor este în conti­nuă creştere, ajungând la 13, dintre care șapte sunt masculi, iar șase sunt femele. Mai mult de atât, pentru a nu apărea consangvinizarea (există pericolul apariţiei unor boli care să decimeze întreaga populaţie) și pentru a se face schimbări la nivel de genofond, urmează să fie realizate noi transferuri, în vederea resălbăticirii zimbrilor, în condiții naturale. Un astfel de transfer va fi făcut chiar sâmbăta viitoare, când femela Romanița va pleca la Armeniș (Caraș-Severin), iar în locul ei va veni o femelă din Olanda.

Înființată în anul 1958

Naşterea unui pui de zimbru reprezintă un eveniment extrem de important. Rezervaţia de zimbri de la Haţeg a fost inaugurată în anul 1958, adică la 110 ani după ce ultimul zimbru a fost împuşcat în pădurile din Moldova. Primii doi zimbri au fost aduşi la Haţeg din Polonia, după care s-a încercat mărirea populaţiei de animale prin reproducere pe cale naturală şi aducerea a încă doi zimbri, tot din Polonia, în anul 1963. Rezervaţia de la Haţeg poate fi vizitată pe tot parcursul anului, iar zimbrii pot fi văzuţi într-o zonă special împrejmuită, cu vegetaţie forestieră, unde turiştii au posibilitatea să-i admire în siguranţă. (Magdalena Șerban)

 

      

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Felicitare Florii

32 de minute ago

Felicitare Florii

34 de minute ago

Felicitare Florii

34 de minute ago

Felicitare Florii

36 de minute ago

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

37 de minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

37 de minute ago