Categories: Fara bascalie

Episcopia Devei, primul pas

O să renunţ, cel puţin o vreme, la editoriale menite a combate aberaţiile lansate în special de domnul Emil Boc. În mod normal, dacă un anumit individ nu lucrează într-un registru logic, orice tentativă de a i se răspunde cu argumente este inutilă. Emil Boc este dintre cei ce par că şi-ar pune portretul preşedintelui pe perete. Am renunţat la astfel de practici.
Noua Episcopie a Devei şi Hunedoarei este, cred eu, un prim pas spre transformarea Devei într-un oraş mai apropiat de cele mari.
Pentru ca un oraş să poată intra în categoria celor zise „mari”, nu este nevoie doar de creşterea populaţiei, ci mai ales, de formarea unei mase critice de intelectuali. În acest fel, evenimentele vor deveni specifice unui anumit mod de gândire. Poate e mai complicat să explic, dar mulţi dintre dumneavoastră, cei preocupaţi de astfel de probleme, intuiţi unde bat.
Instituţiile cu relevanţă sunt exact catalizatoarele unei astfel de mase critice de intelectuali. În opinia mea, Episcopia este un prim pas, Universitatea va fi, desigur, al doilea. Un înalt ierarh bisericesc, în fruntea unei structuri ecleziastice de vârf, ridică dialogul intelectual la un nivel superior, creează premisele unei dezbateri normale într-un oraş ca Deva, reşedinţă de judeţ, dar văduvit până acum de lipsa unor astfel de instituţii. Comparaţia care îmi vine în minte este cea cu Alba Iulia, localitate de mărime similară, dar în care efervescenţa creatoare este mai mare, tocmai datorită Episcopiei şi Universităţii.
Prin urmare, nu pot decât să salut înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei!

MesagerulHunedorean

View Comments

 • In sfarsit, se intereseaza cineva si de activitatea intelectuala ce ar putea fi catalizata in acest municipiu. Felicitari, domnule Goian! Ar fi bine daca mai multi gazetari ar face lobi pentru aceste activitati, deoarece o importanta parte a locuitorilor Devei ar mai dori si altceva decat politica.

 • FELICITARI,NU PENTRU ARTICOL,CI PENTRU CEEA CE SA REUSIT-ADICA AVEM UN EPISCOP DE HUNEDOARA!
  Referitor la distinsul domn Goian,el nu face altceva decit ce a facut de cand sa apucat de gazetarie-lingusala!
  Doar Deva ,mereu Deva,dar noi ceilalti locuitori ai judetului?,celelalte orase,municipii,sate si ccomune?!
  DACA NU AR FI TOTUL POLITIZAT ATUNCI CEL MAI NIMERIT LOC PENTRU SEDIUL EPISCOPIEI AR FI MUNICIPIUL ORASTIE,ZONA INCARCATA DE ISTORIE,TRADITII CU ADEVARAT ROMANESTI,NU DEVA SAU HUNEDOARA!
  DEVA E CU ADEVARAT CEL MAI FRUMOS ORAS AL JUDETULUI,CEL MAI INGRIJIT,DAR ISTORIA NU E LA DEVA

 • Mare falfaiala ca avem episcop! Inca unu abonat la banii credinciosilor. Sa vezi acum cat vor creste spagile pt. cei care vor sa obtina o parohie!!

 • da,intadevar avem episcop de hunedoara adica a tuturor hunedorenilor si nu numai de deva.veniti la hunedoara si o sa va dam o cladire din fostul combinat pentru episcopie

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Unul muncește de zor iar alții se fălesc cu re­a­lizările. Asta spun bâr­fi­torii din vestul…

16 ore ago

Bulina albă

Georgeta Manolache, coordonatorul Clubului AC Străjerii Lupeni Pentru organizarea unei noi ediții a Maratonului Straja,…

16 ore ago

Bulina neagră

Laurențiu Măcinic, de 30 de ani, din București Pentru că a fost arestat preventiv de…

16 ore ago

Declic a „detonat” barajul de la Mihăileni

ONG-iștii au obținut în instanță suspendarea lucrărilor la investiția hidrotehnică   Adriana Năstase Dat ca…

17 ore ago

Polițistul acuzat de furt, condamnat pentru instigare la mărturie mincinoasă

Agentul de la Poliţia orașului Simeria fusese reclamat de proprietarul unui autoturism, parcat în zona…

17 ore ago

Șofer băut, „turnat” de propria soție

Bărbatul s-a certat cu consoarta și a plecat de acasă cu mașina cu gândul să…

17 ore ago