Categories: Actualitate

Elevi italieni, învăţăcei ai Ansamblului „Drăgan Muntean“

Aflaţi într-un schimb de experienţă la Colegiul Naţional „Decebal“ din Deva, 13 elevi din Italia au avut şansa să înveţe câţiva paşi din dansurile populare tradiţionale de pe meleagurile noastre. Totul a fost posibil prin sprijinul acordat de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean“. Cei 13 elevi italieni nu doar că au făcut cunoştinţă cu dansul popular, dar au şi îmbrăcat costumul tradiţional din recuzita grupului de dansatori ai ansamblului.
„Ne bucură foarte mult această colaborare între noi şi Colegiul Naţional Decebal Deva, pentru că directorul Florin Ilieş a ales ca ansamblul nostru să îi înveţe pe tinerii veniţi din Italia frumuseţea dansului popular din judeţul Hunedoara. Dansatorii au exersat rând pe rând cu fiecare dintre ei, i-au învăţat Brâul Pădurenesc, Ţarina şi Ciuleandra. După câteva ore bune de muncă , le-au arătat profesorilor şi părinţilor cum se descurcă. La rândul lor, i-au învăţat şi ei pe ai noştri un dans din Italia, iar dansatorii ansamblului au fost foarte receptivi,
pentru că au ritmul în sânge, nu le-a fost foarte greu. Contribuţia noastră constă în faptul că i-am învăţat să descopere împreună cu dansatorii ansamblului unicitatea dansului hunedorean“, a declarat Cristian Fodor, managerul Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean“. (O.Mihnea)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • In ce consta "profesionalismul" acestui ansamblu si a lui Cristian Fodor?
    Cumnatul lui FODOR este profesor si "RETEAUA" ACESTEI FAMILII ESTE EXTINSA!
    Doar ca intr-o societate in care genul acesta de practici sunt catalogate normale, cand totul se cumpara, nu ne mai miram de nimic.
    Dar va rugam nu ne mai agresionati cu astfel de articole in care apar asfel de personaje, pt. ca ne agresioneaza destul indivizii acestia.

  • Stimate domnule detectiv Vasile, observ din comentariul dumneavostra ca aveti informatii ample despre persoana lui Cristian Fodor si ma intreb vis-a-vis de tema articolului ce relevanta au acestea. Sau poate un schimb de experienta intre doua institutii pe un subiect numit dansuri traditionale romanesti, transmite un mesaj negativ in locurile de unde au venit acei copii, respectiv Italia.
    Apreciez maxim spiritul dumneavoastra cetatenesc si nu-mi fac niciun fel de iluzii ca nu sunteti cu nimic frustat de persoana lui Cristan Fodor si extinsa lui retea in familie,si ca tot ce ati scris ati facut-o doar din dorinta de a scoate la iveala ca un achimb cultural de genul celui la care va referiti, intre doua institutii, indiferent de persoanele care le conduc, nu este benefic ci din contra afecteaza imaginea noastra, si cand spun asta ma gandesc la mine ca si hunedorean si de ce nu, chiar si roman.
    Intradevar dansurile traditionale romanesti indiferent din ce zona, nu pot decat sa arate lumii in general cat de "inapoiati" suntem. De aceia, imi permit sa va citez "Dar va rugam nu ne mai agresionati cu astfel de articole in care apar asfel de personaje, pt. ca ne agresioneaza destul indivizii acestia.", si mai mult decat atat, sa lansez o invitatie pentru cei care se simt rusinati de traditiile noastre folclorice invechite, urmariti emisiunile tv care prezinta actualitatea gen Leo-Strehaia, ce vraji a mai facut Zavoranu, cum se mai descurca Prigoana cu Bahmuteanca, cu cine mai este Mutu,adica acest gen de articole_emisiuni care ne arata de fapt cum trebuie sa fim azi, si nu ce "am fost ieri".
    Citand o alta fraza care va apartine "Doar ca intr-o societate in care genul acesta de practici sunt catalogate normale, cand totul se cumpara, nu ne mai miram de nimic." as fi curios sa aflu cat se castiga la un asemenea schimb cultural, adica cam cat au cotizat elevii italieni pentru a putea fi acceptati de catre Cristian Fodor si reteau extinsa a familiei.
    De asemena v-as fi recunoscator daca ati putea lamuri expresia „profesionalismul” acestui ansamblu si a lui Cristian Fodor?" , in sensul in care nu inteleg in ce consta profesionalismul sau neprofesionalismul acestui ansamblu, si daca este adevarat ca acest ansamblu este chiar personal a lui Cristian Fodor.
    Astept cu nerabdare aceste completari in ideea in care spiritul dumneavoasta cetatenesc va calauzeste pasii in permanenta si nu doar in sincope.
    O zi deosebita!

Recent Posts

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

3 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

20 de ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

20 de ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

20 de ore ago