După ce un consilier local USR de la Brad a făcut reclamaţii nereale la adresa unei firme din municipiu, o lucrare perfect legală, oprită de comisarii de mediu!

Sorina Popa

Într-o ţară care se pretinde democratică, unele instituţii ale statului, mai precis, an­gajaţii acestora nu fac altceva decât să pună beţe-n roate celor care încă mai cred în mi­cile afaceri şi plătesc, lună de lună, sume im­portante către bugetul de stat.
MESAGERUL HUNEDOREAN vă dezvăluie as­tăzi cum lucrări legale şi corecte sunt oprite din mersul lor, doar pentru că sunt ires­ponsabili care fac reclamaţii. Mai grav este, însă, că salariaţi de la stat le ţin isonul unor asemenea reclamagii şi, fie că este vor­ba de comandă politică, fie că este vorba de rea credinţă, sau şi de depăşirea atribuţiilor, ei, salariaţi ai statului fac controale acolo unde ar trebui să-i felicite pe cei care dez­voltă comunitatea şi aduc bani frumoşi la buge­tul ei. Iar pe cei care lucrează ilegal, îi lasă în pace.

Victimă colaterală într-un război politic
Despre ce este vorba? În urmă cu câteva săptămâni, un supermarket din municipiul Brad a fost demolat. Firma care s-a ocupat de această operaţiune a luat betonul din de­molări, l-a mărunţit şi urma să-l folosească la un drum din satul Mesteacăn, localitate apar­ţinătoare de municipiul Brad, la rambleierea drumului respectiv. Numai că, în timp ce se pregătea să execute lucrarea de rambleiere a drumului vicinal, a fost vârâta, absolut gra­tuit, într-un scandal pornit de consilierul mu­nicipal USR Raul Matei, pe reţelele de socia­lizare. Scandal, în care trebuie să arătăm că firma brădeană şi administratorul ei sunt victime colaterale, deoarece Raul Matei, după ce a pierdut alegerile de anul trecut pentru Primăria Brad, îl atacă aproape non-stop pe primarul Florin Cazacu, cel care l-a învins în bătălia electorală.
Dar iată, ce spune administratorul socie­tăţii implicate în tot acest scandal. „Am de­molat clădirea în care a funcţionat supermar­ketul Lidl, iar betonul rezultat l-am mărunţit şi îl folosim la rambleierea drumului din loca­li­tatea Mesteacăn. Avem contract cu primăria, pentru această lucrare, avem toate docu­men­tele în regulă. Adică, tot noi, cei care sun­tem corecţi, suntem supuşi unor verificări fără suport. Consilierul local de la USR Raul Matei a început să pună pe Facebook tot felul de filmuleţe, că ascundem deşeuri peri­culoase în zona drumului unde lucrăm. Ne-a reclamat la Mediu şi am fost nevoiţi să oprim lucrările, să demonstrăm că muncim legal, că avem tot ce este nevoie. Cu alte cuvinte că facem ceea ce trebuie. De o săptămână am oprit totul, deşi avem contracte încheiate şi suntem nevoiţi să ne ocupăm de pregătirea apărării, documente jus­ti­fi­ca­tive, tot felul de si­tuaţii. Am fost nevoit să las totul şi să de­mons­trez că fac un lucru perfect legal şi res­pon­sabil şi nu este vorba de nici ur­mă de deşeu pe­ri­culos pentru mediu”, ne-a de­cla­rat Constantin Anghe­lache (foto), adminis­tra­torul so­cie­tăţii brădene.

Agenţia de Mediu dă un răspuns clar
Aşadar, toate bune şi frumoase până ce consilierul local USR Brad, Raul Matei a re­cla­mat la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi la Garda de Mediu că firma cu pri­cina ascunde deşeuri medicale periculoase din demolarea de la supermarketul Lidl din municipiu. Fără să faceţi o verificare, cred că oricare dintre cititori şi-ar fi dat seama, mai ales că alesul usetrist este în război total cu primarul Florin Cazacu, că totul este o min­ciună şi numai un om iresponsabil poate reclama aşa ceva. Ei bine, reclamaţiile ajung la cele două instituţii amintite. Firma în cauză a întrebat APM Deva dacă „betonul rezultat în urma demolărilor este potrivit pentru a fi folosit la rambleierea unui drum pietruit?”. Răspunsul celor de la APM Deva a fost urmă­torul:”Potrivit Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, deşeurile rezultate din construcţii şi demolări, pot fi utilizate pentru operaţiuni de rambleiere şi nu necesită obţinerea unor acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Proprietarul terenului pe care se desfăşoară operaţiunile de ramble­iere trebuie să-şi exprime acordul”. Ca atare, lucrurile sunt foarte clar exprimate de către cei de la Agenţia de Mediu, care clarifică toată situaţia.

Garda de Mediu intră în acţiune
În aceste condiţii, dacă credeaţi că lucrurile s-au clarificat, vă înşelaţi. De ce? Pentru că sunt unii angajaţi din instituţii care se cred dumnezei. Da, acesta este adevărul. Câţi din­tre afacerişti nu s-au lovit de aceşti funcţio­nari cărora fie trebuie să le dai şpagă ca să nu te mai streseze, nu pentru că încalci le­gea, fie trebuie să te căciuleşti pe lângă ei, ca să nu te amendeze.
Mergem mai departe. Deşi APM dă răs­punsul clar şi la obiect, iată că angajaţi ai Gărzii de Mediu Hunedoara continuă verifi­cările. Doi comisari sunt trimişi pe teren, la Brad. Doamnele, pentru că este vorba de două angajate de la Garda de Mediu Hu­ne­doara, verifică la faţa locului care este situaţia reclamată. Adică văd că este vorba de beton rezultat din demolări, care a fost de­pozitat pe marginea drumului unde trebuia să înceapă lucrarea de rambleiere. În aceste condiţii, ele aveau datoria să constate ade­vă­rul, că este vorba de o reclamaţie minci­noasă, să facă stânga-mprejur şi să meargă la sediu înapoi şi să-i răspundă consilierului USR că nu este adevărat ce a scris în sesi­zare. Asta, dacă doamnele erau de bună cre­dinţă. Însă, pentru că alesul local din Brad care a făcut sesizarea este membru USR, iar directorul de la Garda de Mediu este membru PNL, păi dacă tot sunt în alianţă la guvernare, musai să-i dăm satisfacţie celui cu recla­ma­ţia şi să-i găsim ceva metehne firmei recla­mate.
Spunem asta, deoarece, contactat de noi, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bre­tean, nu de mult numit pe acest post, ne-a declarat că „trebuie să-i răspundem con­si­lierului local care a făcut reclamaţia, este totuşi un reprezentatnt al comunităţii”. Bun, de acord cu asta, dar dacă comisarii au văzut la faţa locului cum stau lucrurile, că nu este încălcată legea, ba din contră, credem că nu mai era nevoie de scris procese verbale, să stresezi administratorul şi angajaţii firmei, cerându-le să-ţi aducă tot felul de avize.
Mai ales că Georgeta Barabaş, directorul APM Deva, persoană cu multă experienţă în domeniul protecţiei mediului, pe care nimeni n-o poate acuza de incompetenţă sau de rea credinţă, a precizat că, în acest caz, situaţia reclamată nu se adevereşte şi reclamantul putea să primească răspuns fără alte veri­ficări fără rost.

Reclamaţii peste reclamaţii
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, susţine că „din păcate, sunt oameni care au făcut un obicei din a reclama administraţia brădeană. Sesizarea legată de betonul de lăngă drumul din Mesteacăn, este una dintre multele făcute de acest consilier local USR. El face doar discordie în comunitatea noas­tră. Pentru el campania electorală nu s-a încheiat. Individul nu accedptă că a pierdut alegerile locale”.
De fapt, şi viceprimarul Bradului, liberalul Florin Oprişa, a spus că alesul userist este rău intenţionat. „Vrem să facem un lucru bun, acel drum trebuie făcut, pentru că duce la terenurile agricole ale oamenilor şi e impracticabil acum. Trebuie să lăsăm politica la o parte şi să lucrăm pentru brădeni”, a spus viceprimarul Florin Oprişa.

Prefectul de Hunedoara: Susţinem mediul privat şi investiţiile
L-am contactat şi pe prefectul judeţului, ca să ne spună un punct de vedere în ceea ce priveşte activitatea Gărzii de Mediu şi faptul că nu este prima dată când comisarii de acolo sunt prea zeloşi cu unele firme, care sunt 100 la sută în regulă, în schimb închid ochii la situaţii clare, în care mediul este poluat din greu şi unde este obligatoriu să verifice să ia măsurile prevăzute de lege. „Îl voi întreba pe şeful Gărzii de Mediu despre situaţia de la Brad. Noli susţinem mediul pri­vat, vrem să se facă investiţii în judeţul nos­tru. Dacă totul este în regulă, oamenii să fie lăsaţi să-şi facă treaba”, ne-a declarat Călin Marian, prefectul judeţului Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Si pe malul apei ce drum doreau sa rambleieze? Cine crede povestile lui "marini"? Are numai afaceri cu cazacu.

  • Bretean Dorel nu este în stare să scrie corect o coală de A4 după dictare. Traseist politic, fostul UTC-ist de frunte, a fost numit politic pe fel de fel de funcții fără nici o legătură cu pregătirea sa profesională. Ciudat personaj cu traseu dubios și fără coloană vertebrală, tipic politrucilor.

  • Solicit dreptul la replică și publicarea acestuia în editorialul dvs.

    Suntem o nație ( o parte ) defectă, dar defectă rău.

    Știți fiecare dintre voi și de ce.

    Fumezi și iți arunci chiștocul pe jos, că în România nimeni nu te amendează. Când treci granița, îți iei scrumieră portabilă, fiindcă acel chiștoc te costă pe tine, ipocritule, câteva sute de euro. Acolo e civilizație, iar banii tăi ( făcuți dubios ) și statutul tău de macho man sunt nule, nu te știe nimeni mai departe de zoaiele în care te scalzi. Acolo regulile sunt reguli !

    Te duci la picnic, la grătare și manele în natură, în rezervații naturale și îți arunci dejecția umană, peturile, dozele de bere ieftină, șervețelele umede peste tot. Nimeni nu te vede, nimeni nu te amendează.

    Treci pe trotuar și îți scuipi pe jos, fără nicio jenă, flegma adunată în gât de-o săptămână. Ești cool în continuare, nimeni nu are sânge-n instalație să te atenționeze!

    Îți modernizezi casa, îți spargi camera mică și o transformi într-un living uriaș pentru ,, plasma " ta de 2 metri cumpărată în rate ( nu e o regulă ;) ). Molozul rezultat din pereții despărțitori, gresia, faianța, vasul de wc, canapeaua ( că ai de toate :) ) și televizorul cu lămpi le arunci pe malul apei sau la liziera unei păduri. Tu încă ești cool.

    De ce te-ai teme de ceva, de cineva? S-ar putea să te vadă un reclamangiu și să te atenționeze, dar riscul e mic.

    Ceea ce te-ar putea speria cu adevărat e organul statului. Doar că acesta e exact ca tine, un ipocrit ! Inventează modernizări de drumuri vicinale la dracu-n praznic și fără nicio autorizare din partea deliberativului vertebral, ( în minioritate, dar există ;) ) cu fundație de moloz, gresie, faianță, seringi, muștar, mici și bere ca pretext la contaminare, la poluare, la depozitare de materiale neconforme pe suprafețe neautorizate.

    Dragii mei, nu este un răspuns oficial sau un drept de replică la ,, articolul " unei ,, publicații " de presă aservită și plătită de o autoritate publică din bani publici, nu ! Aștept comunicarea oficială a autorităților pe care eu le-am sesizat, apoi voi ieși oficial.

    Este un fel de râs/plâns și doare. Am citit intervenția unui antreprenor ,, victimă ", ( dar care are exclusivitatea primarului în cumpărarea ( perfect legală ) de la societatea proprie începând de la cuie și pioneze, până la drumuri, poduri și care se bucură și de prietenia drumețiilor montane comune ;) ). Am citit intervenția unui viceprimar ,, coleg" de alianță la nivel central, care vrea doar binele brădenilor. Am lecturat veșnica placă a domnului primar la adresa mea și am concluzionat că nici ,, usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i pute" . Am încercat să înțeleg onomatopeele iepurilor de serviciu la adresa mea, ca regulă, aceeași frustrați și analfabeți funcțional. Niet!

    Și NU, nu a fost nicio măcinare a betonului și folosirea lui ca fundație la un drum vicinal, a fost doar prinderea hoțului în flagrant și încercarea lui disperată de a ascunde gunoiul sub preș. Cu ajutorul unei părți a nației defecte, a presei aservite, a funcționarilor publici și obedienților e posibil să reușească și de data asta să își albească negrul. Dar ceea ce am surprins inițial și vocea oamenilor cu coloană vertebrală nu poate fi suprimată! Niciodată !!!

  • Rambleu!!! As rade daca nu ar fi de plâns. Un alt motiv pentru a arunca deseurile cum ii taie capul pe unii. Si apropos, daca asa se executa un rambleu, atunci nu ma mir ca tin drumurile maxim o vara. Penibili!!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

4 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

4 ore ago