Categories: Eveniment

Dosarul „Corupţie la muzeu”, amânat

Nicoleta Popa

Ieri, la Judecătoria Deva s-a desfăşurat un nou termen în dosarul de corupţie  în care sunt cercetaţi salariaţi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane şi ai Direcţiei de Cultură.
Cătălin Rişcuţă, fost şef al Secţiei de Arheologie a muzeului devean şi Cristina Rişcuţă, fost consilier în cadrul Direcţiei de Cultură, au fost suspendaţi din funcţii, până la soluţionarea procesului în care sunt implicaţi. Şi de data aceasta, procesul a fost amânat, deoarece inculpaţii nu s-au prezentat în faţa magistraţilor.
Soţii Rişcuţă sunt acuzaţi că au exportat ilegal în Italia, timp de doi ani, mai multe piese de patrimoniu, valoarea lor fiind estimată la peste 100.000 de euro. Cei doi sunt acuzaţi de furt, abuz în serviciu şi fals intelectual. Alături de ei, mai sunt judecate în acest dosar alte trei persoane. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă ani grei de puşcărie. Procesul a fost amânat pentru 5 ianuarie 2010.
Cercetat şi pentru export ilegal de locomotive
Cătălin Rişcuţă mai este cercetat într-un dosar pentru export ilegal de locomotive cu abur, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional. Un cetăţean austriac, Georg Hocevar, care deţine o firmă în comuna Crişcior, este suspectat că a făcut trafic cu aceste locomotive. Astfel, anchetatorii au stabilit că, în perioada  2002-2005, utilajele au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de societatea austriacului, valoarea estimativă a prejudiciul fiind de 158.000 de euro.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Auzi acolo tupeu jegos, dl Hocevar ia niste locomotive si le salveaza de la fier vechi si este acuzat de trafic ilegal. Altii fura muzeul fierului din Hunedoara si il duc la topit nu zice nimeni nimic, mocanita se taie iara nu zice nimeni nimic. Pe langa acestea cine stie cate repere istorice dispar fara urma si fara pedepsirea vinovatilor.

  • cred ca ar trebui sa fii data in judecata nicoleta draga pt marile minciuni pe care le induci cititorilor. eu asa as face daca as fi in locul celor doi. catalin riscuta nu a fost niciodata angajat la cultura, nu a aprobat niciodata exportul locomotivelor si nici nu a fost vreodata intrebat ceva de catre cineva despre acest aspect. ia pune mana pe telefon si intreaba la cultura, la politie, la parchet sa vezi si tu ce minciuni esti in stare sa scrii. cat despre locomotive si modul in care a fost verificata problema aflati cititori hunedoreni ca aceste locomotive au fost construite in anul 1955, 1982 in Romania si au fost de fapt salvate de dl hocevar de la casare. da, stimati cititori locomotivele au fost cumparate de g. hocevar de la fier vechi de la acest stat care se ingrijeste teribil de adevaratul patrimoniu. deci, aceste locomotive nu au fost si nici nu vor fi vreodata de patrimoniu pt ca asa spune legea. ia verifica nicoleta draga legea patrimoniului sa vezi ce spune si apoi apuca/te si scrie adevarul. si mai lasati/i in pace pe catalin si cristina riscuta, doi oameni cu doctorate, cu carti si articole scrise, ca se vede de la o posta ca dosarul asta jegos miroase rau a politica. ca doar se stie ca cristina riscuta a candidat cu cantareata beldimna pe postul de director la cultura. si de aici razbunarea cantaretei pe cristina riscuta care era oricum mai profesionista, mai bine pregatita in domeniu decat cantareata. dar pt ca nu a avut in spate partidul a pierdut asa cum pierd oamneii care nu stiu ca a accede in functii trebuie mai inatai sa lingi locuri intime ale unora care au putere, sa minti, sa calci in picioare orice principii. nicoleta draga, in 5 ianuarie 2010 cand te apuci iar sa arunci cu rahat pe acesti oameni si pe instituiile la care ei inca au contractele de munca sa te documnetezi si fie sa nu mai scrii fie sa scrii corect. asta daca pana atunci nu vei actionata in judecata.

  • ba ziaristilor de la mesagerul cred ca va este mare ciuda pe catalin riscuta care a devenit coleg cu voi in bransa la un ziar hunedorean. si pt ca scrie mai profesionist decat voi, ce v/ati gandit voi? ia sa dam un pic cu noroi pe el. ca asa suntem noi. pana nu daramam tot in jurul nostru nu suntem sanatosi. am citit de catalin riscuta articole foarte interesante despre templieri, despre autostrada, editoriale politice, culturale. ce sa mai! tre sa recunosc ca desi e nou in bransa va ia fata, ba mesagerilor. pe langa asta cred ca este nevinovat in toata povestea asta. ne mai auzim mesagerilor.

  • dragilor leo, nero, vlad. se vede clar ca va deranjeaza faptul ca sotii riscuta au fost tarati in procese. nicoleta 'draga" a scris ceea ce era in rechizitoriul procurorilor. nu are nicio vina. este bine ca nu comenteaza cele scrise in dosar. poate ca sotii riscuta sunt nevinovati, dar nici nu cred ca iese fum fara foc. adica s-au vazut cazuri cu "sfinti" care erau, de fapt, "draci". Asa ca...sa asteptam decizia instantei. Si va mai rog ceva...nu mai amenintati cu judecata, ca chiar m-am prins cine sunteti!!

  • Stimati,ziaristi si cititori intradevar nu iese fum fara foc dar realitatea pe care o stiu eu este ca de cand a candidat pe postul de director la cultura au si inceput marile probleme pentru familia Riscuta mai intai pentru Doamna doctor RISCUTA CRISTINA sa fie tarata prin tribunale si mai apoi Catalin Riscuta pentru ca daca loveau numai in dumneaei nu reuseau sa o ingenuncheze in fata cuiva.PENTRU aducera la cunostinta a tuturor ca toate daunele produse de acest scandal vor fi platite pana la urma de statul roman si din acest motiv pe nimeni nu interseaza sa solutioneze acest caz mai repede, destul de incomod pentru fam. celor doi

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

19 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

19 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

19 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

19 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

19 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

19 ore ago