Categories: Comunitate

Doi soţi, dascăli în Hunedoara, au înfiinţat o asociaţie, unde pun în practică, cu elevi diferite proiecte educaţionale . Fac şcoalã cu copiii pe banii lor

Alice Brandisz

Deşi pare incredibil, mai există încă oameni care desfăşoară activităţi profesionale fără să fie remuneraţi în vreun fel, total dezinteresaţi de partea materială. Asta se întâmplă în cazul celor doi profesori hunedoreni, soţ şi soţie, care doresc să ajute copiii cu nevoi speciale, fără să aştepte ceva în schimb. În acest sens, Ana Avramescu, profesor de matematică la Colegiul Tehnic „Matei Corvin“, din Hunedoara, şi Viorel Guţu, profesor de istorie, au pus bazele unei asociaţii care să ofere sprijin elevilor. Asociaţia Pro Educaţie, Istorie şi Cultură Corvinias a fost înfiinţată în iulie 2015 de către cei doi soţi, împreună cu câţiva profesori hunedoreni.

Totul pe cheltuiala lor
Profesorii din Hunedoara, dedicaţi întru-totul profesiei pentru care s-au pregătit, desfăşoară în cadrul asociaţiei diferite proiecte pentru elevii hunedoreni şi nu numai. De admirat este faptul că toate proiectele pe cale le-au derulat până în prezent au fost realizate din veniturile proprii. Pe lângă faptul că lucrează fără să fie plătiţi, dascălii duc bani de acasă pentru a face posibilă îndeplinirea viselor acestor copii. „Tot ceea ce facem este pentru că dorim, într-adevăr, să le întindem o mână elevilor care au nevoie de ajutor. Nu o facem pentru bani, din contră, tot ce am realizat până acum a fost din fonduri proprii. Satisfacţia pentru noi nu este una materială, ci în plan spiritual. Oferim copiilor cu posibilităţi reduse şansa să participe la diferite activităţi, să vadă locuri pe care poate nu au avut ocazia să le vadă niciodată“, declară Ana Avramescu, preşedintele asociaţiei.

Salvaţi de la abandonul şcolar
Asociaţia are până acum peste 40 de membri activi şi voluntari implicaţi în diferitele activităţi şi proiecte, de la înfiinţare şi până în prezent. Membrii asociaţiei au înfiinţat Centrul de  Asistenţă Şcolară „Corvinias“ care derulează programul „Şcoală după şcoală“, unde  de luni până sâmbătă, timp de patru ore, copiii îşi fac temele, fac pregătire pentru examenele naţionale, au activităţi de dezvoltare profesională şi extraşcolare din cele mai diversificate. Astronomie şi ştiinţe aplicate, Enigmele pământului, Inteligenţa emoţională, Inteligenţe multiple şi stiluri de învăţare sunt doar câteva dintre titlurile activităţilor de zi cu zi de la centru. Copiii sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă acolo şi vin cu drag.“ Am întâlnit copii care aveau probleme serioase în familie şi erau la un pas de a abandona şcoala. I-am luat la centru, am discutat, i-am îndrumat, le-am oferit educaţie şi consiliere. Acum sunt nişte elevi fără probleme“, afirmă Viorel Guţu, vicepreşedintele acociaţiei.

Un proiect dorit de elevii din toată ţara
Anul acesta a avut loc cea de-a IV-a ediţie a proiectului şcoala de vară „Istoria la Castel“, unde, timp de o săptămână, zeci de elevi din mai multe judeţe au avut posibilitatea să simtă atmosfera medievală de la Castelul Corvinilor“. Această ediţie a fost organizată cu sprijinul Primăriei municipiului Hunedoara. „Deşi solicitările pentru participarea la şcoala de vară au fost numeroase, din cauza posibilităţilor materiale reduse, numărul elevilor care participă nu poate fi prea mare“, spune Viorel Guţu.

Şcoala altfel online
Un proiect inovator, care atrage elevii pasionaţi de calculator, este „Şcoala altfel online“. Un pionierat în acest domeniu, ideea s-a dovedit a avea un real succes în rândul elevilor, bazându-se pe utilizarea instrumentelor online. În săptămâna altfel au avut loc concursuri online, cu următoarele teme: „Istorie Naţională”, „Personalităţi din artă, cultură şi ştiinţă”, „Matematica pentru isteţi”, „Sistemul Solar”, precum şi concursuri offline cu prezentări şi materiale realizate de elevi pe diferite teme. În cadrul acestui proiect a fost concepută revista online „E-ŞCOALA ALTFEL”, înregistrată la Biblioteca Naţională.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

3 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

3 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

3 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

3 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

3 ore ago