Doi primari cer demiterea conducerii ADI Aqua Prest!

Sorina Popa

Scandal între primari din judeţul Hunedoara şi conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Prest Hunedoara. Doi edili, Dan Bobouţanu (foto sus), primarul Hunedoarei şi cel al Bradului, Florin Cazacu (foto jos), nu au mai putut şi au răbufnit. Cei doi sunt total nemulţumiţi de modul în care îşi fac datoria cei de la ADI Aqua Prest, o asociaţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara şi, care ca multe alte asociaţii funcţionează ca să mai dăm nişte funcţii şi nişte salarii unora. Să explicăm de ce am afirmat acest lucru.

Au cerut scăderea procentului, dar s-au ales cu o creştere
Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că a discutat, în urmă cu câteva luni, cu conducerea operatorului Apa Prod despre facturile la apa menajeră, adică la canalizarea din municipiu. ”Am solicitat, ca să nu se mai aplice un procent de 90 la sută din apa consumată, pentru tarifarea canalizării, ci să fie şi la Hunedoara, la fel ca în municipiul Deva, un procent de 75 la sută. Este vorba de restituirea apei uzate în sistemul de canalizare, ca să se înţeleagă mai bine. Nu e normal ca la noi să fie un tarif mai mare, iar în alte localităţi ale judeţului, mai mic. Deci, am solicitat scăderea procentului de la 90 la 75. Şi, ce credeţi că s-a întâmplat? Ca la noi, la nimenea! Am primit de la ADI Aqua Prest un studiu care arată că procentul respectiv nu numai că nu va scădea, ci va creşte la 100 la sută! În condiţiile în care am cerut o scădere, ne-am trezit cu o creştere. Am realizat, aşadar, că aceia care conduc ADI Aqua Prest sunt ineficienţi, habarnişti şi indiferenţi la problemele consumatorilor. Pe de altă parte, am atras atenţia în repetate rânduri că reţeaua de apă în satele aparţinătoare municipiului Hunedoara nu a fost realizată încă. Cei de la Apa Prod sunt într-o întârziere de un an cu investiţia respectivă. Sunt peste 3.500 de locuitori în aceste sate. Eu, ca primar, sunt considerat vinovat de către cetăţeni că nu este alimentare cu apă în satele aparţinătoare municipiului. Dar, este o problemă care ţine 100 la sută de operatorul de apă. Astăzi (n.r.-ieri), eu şi primarul din Brad am solicitat o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean. Vrem o analiză făcută de Consiliul Judeţean a tuturor factorilor implicaţi în siutaţia asta, ADI Aqua Prest, Apa Prod, consiliile de administraţie. Trebuie să ştim cine se face vinovat de toate aceste necazuri şi dacă e necesar, solicit demiterea celor vinovaţi”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

Nu acceptă studiul
La rândul său, Florin Cazacu, edilul şef al municipiului Brad, susţine că ”nu acceptăm studiul respectiv prin care creşte procentul la 100 la sută a apei menajere. Contestăm acest studiu şi cerem să se facă unul real. Legea permite ca procentul respectiv să fie între 80 şi 100”.
Adrian Bălan, directorul executiv al ADI Aqua Prest, spune că el numai a intermediat transmiterea studiului cu pricina prin care trebuie să crească procentul de tarifare al apei menajere la 100 la sută. ”Eu ştiu că studiul a fost făcut de cei de la Universitatea Tehnică Bucureşti. Atât. Noi suntem doar interfaţa dintre Apa Prod şi UAT-uri”, a declarat directorul executiv al ADI Aqua Prest. Să precizăm că ADI Aqua Prest are cinci membri, din care doi sunt… directori. Unul este director executiv, Adrian Bălan, iar celălalt, Dănuţ Terteci, director adjunct. Frumos, nu? Oameni plătiţi din banul public, dar care habar nu au ce trebuie să facă la lucru. Ce face conducerea CJ ? Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara, a dat asigurări că în două săptămâni va fi făcută o analiză a societăţii Apa Prod şi a ADI Aqua Prest.

”Legea trebuie respectată”
Contactat, directorul comercial al Apa Prod, Dan Stoian, a spus că ”procentul de canalizare este aprobat de fiecare UAT. În toată ţara, acesta este de 100 la sută. Am trimis către ADI Aqua Prest să propună creşterea procentului după care se tarifează apa menajeră. Nu e normal ca la Deva procentul să fie 75, iar la Hunedoara, 90. Vrem să se uniformizeze procentul”.
De asemenea, Victor Arion, directorul general al Apa Prod, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că situaţia la care s-a ajuns acum nu este altceva decât o intrare în legalitate. ”Nu facem decât să intrăm în legalitate. Cei de la ADI Aqua Prest au cerut un studiu pentru creşterea procentului la 100 la sută. Studiul a fost realizat. E lege, iar legea trebuie aplicată. Să vă dau un exemplu, dacă o familie plăteşte 52 de lei apa şi canalizarea, cu noile modificări, creşterea e de 0,25 bani. Nu e vorba de o mărire a tarifului apei”, a declarat directorul general Victor Arion. În ceea ce priveşte investiţiile de alimentare cu apă, Victor Arion a spus că ”proiectele au fost depuse la ministerul de resort”.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • In campanie s-a gasit sa majoreze tariful la canalizare? Hmm...
    Legea este din 2008 cum de se s-a gandit sa o aplice in 2019, culmea !si in campanie, si prevede procent intre 75-100%.Demisia Stoian

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago