Categories: ActualitateFlash

Doctorul care repară inimi s-a întors acasă

Sorina Popa

Puțini oameni m-au impresionat în munca de jurnalist, dar medicul Dorin Golcea (foto) m-a lăsat pur și simplu mască. Cum, un medic revine acasă, în județ, când mulți alții iau calea străinătăților? Pur și simplu nu am priceput, la început, ce vrea să facă omul acesta. Însă, pe măsură ce am discutat cu el, am înțeles totul. Dr. Dorin Golcea este car­diolog, specialist cu certificare euro­peană.

Revelație
„Am cochetat cu ideea să mă întorc acasă, în anul 2021, când am venit în România, la o nuntă, la rude. Am aflat atunci că aici încă se moare și se moare foarte des din cauza in­farctului. Statistica din România, referitoare la decesele din cauza infarctului sunt catas­trofale. Din 577 de pacienți care au suferit un infarct, în 2021 au mai supraviețuit 20. Am aflat, de asemenea, că nu numai ju­dețul Hunedoara, dar și zonele din jurul nos­tru, adică aproximativ 1,2 milioane de ce­tă­țeni. nu au acces la cardiologia interven­țio­nală. Și atunci, m-am gândit, la vârsta mea sunt super­specializat, oare nu pot să fac asta? Să ajut oamenii? Acesta a fost mo­mentul în care m-am decis să revin acasă”, povestește medicul Dorin Golcea.
Doctorul brădean, pentru că Dorin Golcea a plecat din Brad în Germania în urmă cu mulți ani, are o poveste de viață impres­io­nantă.
Inițial, el a vrut să se facă preot. A și ab­solvit Seminarul Teologic de la Caransebeș. Era pasionat de teologie, a fost și în Grecia să învețe greaca veche. Și, totuși, cum a ajuns la Medicină? „Când eram la seminar, în fiecare zi îmi cumpăram câte o carte. Cea mai ieftină. Când nu aveam bani, ascundeam cartea și o cumpăram când făceam rost de suma ne­ce­sară. Prima carte citită aici a fost ((Jertfă și ­răscumpărare)) a Părintelui Galeriu. Când am citit-o prima oară nu am înțeles nimic. Studiam psihanaliza, Freud, Kant. Atunci, am avut o revelație”, spune brădeanul. Mai de­parte, povestea medicului revenit din Germania, unde este șef de Secție într-o clinică, la Spitalul municipal din Hunedoara, este așa: a reușit la Facultatea de Medicină, unde a intrat printre primii, a plecat în Germania, unde a lucrat, inițial ca medic oas­pete, adică fără salariu. Nu știa o boabă ger­mana, dar a știut ce vrea și a reușit să pro­fe­seze până la urmă în cele mai importante clinici din Germania. A muncit enorm, pentru că, susține el, nu a obținut nimic gratuit. Muncea 12 ore pe zi în spital, făcea gărzi, fără să fie plătit, la începutul vieții lui în străină­tate. În 2016 a ajuns cardiolog specialist.

Peste 100.000 de pacienți
Dorin Golcea etse cardiolog intervenționist, titlu oferit de Societatea Germană de Car­dio­logie. „Am consultat peste 100.000 de pacienți până acum. Am făcut peste 10.000 de proceduri. La 10.000 m-am oprit din numărat. Acolo avem câte 300 de pacienți la Urgențe. Medicii nu au parafă, nici pix, totul este pe computer. De asemenea, suntem interconectați, toți medicii pot vedea o radiografie, un istoric al vreunui coleg. Un Centru de Urgențe în Germania arată astfel: mai multe boxe de consultat bolnavii, iar în mijloc este ca un podium, cu calculatoare. Te întorci la stânga, vezi pacientul, la dreapta, altul”, povestește medicul.
Doctorul Dorin Golcea susține că un pacient cu infarct care trece de trei ore de la debutul crizei are șanse mici de supra­vie­țuire. „În zona Hunedoara, un pacient până poate fi transferat la o clinică, durează câteva ore. Se poate să supraviețuiască după in­ter­venție, și cei care ajung în clinici după trei ore de la infarct, dar omul moare după un an, doi, și nu știe nimeni de ce. În Germania, o per­soană care a suferit infarct în două săptămîni este din nou la muncă. În România, îl pen­sio­nează. De aceea m-am întors și voi realiza la Spitalul Hunedoara o clinică în sistem public-privat, de intervenții cardiologice, pentru că aici nu este nimic construit. În Germania, totul este deja construit”, a mai spus medicul Dorin Golcea.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Pe când un articol despre spertul cerut de medici?
    Cică e unul la ortopedie hunedoara care îți spune clar cat te costa!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

4 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

4 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

4 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

4 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

4 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

4 ore ago