Dobra: s-au finalizat măsurătorile pentru introducerea reţelei de gaz metan

Nu de mult timp, administraţia din Dobra a primit undă verde de la Transgaz SA pentru acordarea accesului la sistemul naţional de transport al gazelor naturale, prin înfiinţarea unei reţele de distribuţie şi racorduri, aşa că deja a ajuns în faza întocmirii studiului de fezabilitate, măsurătorile în teren făcându-se într-un timp scurt.
„Ne-am mişcat repede după ce ne-a fost dat avizul de principiu. Am achiziţionat lucrarea aferentă realizării măsurătorilor în teren, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar acum aşteptăm ca societatea de profil să ne transmită planşele detaliate. Au fost finalizate. De asemenea, suntem în discuţii avansate pentru a forma o asociere de tip ADI (Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară) cu comuna Ilia, astfel încât să ne putem încadra criteriilor stabilite pentru susţinerea demersului investiţional (minimum 5.000 de locuitori). Separat, nu puteam fi eligibili sub nici o formă. Bineînţeles, ne-am dori să ni se alăture şi alte comune, dar să vedem care cum se hotărăşte. Deocamdată avem o dilemă legată de studiul de fezabilitate. Nu ştim dacă să-l facem pentru noi sau să fie făcut la comun, la nivel de ADI. Din estimările iniţiale, am avea pentru comuna Dobra circa 1.500 de gospodării care ar putea beneficia de o astfel de utilitate. În condiţiile în care curentul electric e destul de scump, lemnele s-au scumpit şi ele şi mai intervine faptul că trebuie cărate de la pădure, tăiate şi depozitate, gazul metan devine o soluţie optimă. Aduce confort, în primul rând, iar dacă cineva e nemulţumit, poate comuta pe încălzirea pe lemne, fără probleme. După ce o să fie totul definitivat, următorul pas e identificarea unei surse valide de finanţare, care poate să fie din fonduri europene sau prin noul Program Naţional de Dezvoltare Locală. Nu ştim încă ce putem accesa, dar cu siguranţă nu vom pune la bătaie bugetul local. Doar pentru partea de cofinanţare şi de acoperire a cheltuielilor catalogate nedecontabile o să fie nevoie de o sumă din visteria proprie“, a declarat Ovidiu Pădurean (foto), primarul din Dobra.
De amintit că alimentarea cu gaz s-ar putea face prin racordarea unui modul amplasat la limita administrativ-teritorială a localităţii Stânceşti-Ohaba, prin intermediul unei conducte de racord de înaltă presiune, în lungime de circa 13,7 kilometri. Racordarea ar urma să se realizeze în conducta de înaltă presiune Simeria-Mintia. Sunt vizate toate satele aparţinătoare, astfel încât să nu existe diferenţe între localităţi în asigurarea unor condiţii moderne de trai. (M.Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

7 ore ago