Categories: Comunitate

Din vina cui a ajuns CJAS Hunedoara în executare silită

Loredana Goangă

Începând de săptămâna trecută, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara are conturile blocate, după ce lichidatorul Companiei Naţionale a Huilei SA a început procedurile de executare silită. Instituţia a ajuns în această situaţie după ce a fost trimisă în judecată de către CNH, din cauză că nu a plătit concediile medicale ale minerilor.

Au propus compensarea datoriilor
Potrivit reprezentanţilor firmei lichidatoare, aceştia au încercat găsirea unei soluţii de stingere a datoriilor, însă adresele au rămas fără răspuns. „În vederea stingerii obligaţiilor de plată, încă din luna octombrie 2013, lichidatorul a înaintat atât Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului Hunedoara, cât şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, numeroase adrese. Prin acestea am propus ca achitarea debitului restant să se realizeze prin compensarea datoriilor reciproce şi în acest sens, am solicitat să se procedeze la efectuarea tuturor demersurilor legale necesare pentru efectuarea plăţii prin compensare, în caz contrar, arătând iminenţa punerii în executare silită a titlurilor executării. În consecinţă, deşi am fost deschişi oricărei modalităţi de stingere a datoriei şi am amânat cu bună credinţă executarea silită a titlurilor, în speranţa că se va ajunge la o soluţionare amiabilă a litigiului, văzând că toate adresele noastre au rămas fără răspuns, în luna aprilie 2014 am fost nevoiţi să iniţiem procedurile de executare silită a titlurilor”, se arată într-un comunicat de presă al lichidatorului Expert Insolvenţă SPRL.

Ambele părţi au datorii
Compania Naţională a Huilei SA are de recuperat de la CJAS Hunedoara debite în valoare totală de 41.205.990,78 lei, dintre care 14.442.807 lei sunt indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă, 26.595.625 lei – datorii stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile pronunţate de Tribunalul Hunedoara în anii 2012 şi 2013, iar 167.558,18 lei reprezintă cheltuieli de executare silită în două dosare.
Totodată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are de recuperat de la CNH suma de 4.733.240.202 lei, din care 630.439.338 sunt datorii către bugetul de sănătate.
În concluzie, se pare că vinovaţi de blocarea conturilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara sunt exact cei de la CJAS şi CNAS, care nu au catadicsit să răspundă lichidatorului şi să facă formalităţile necesare pentru  compensarea datoriilor reciproce.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

12 ore ago