Categories: Sport

Deva se menţine pe harta gimnasticii

Ciprian Marinuţ

Două dintre cele mai importante competiţii interne ale gimnasticii feminine româneşti din anul 2013 au mari şanse să se deruleze la Deva, conform proiectului calendarului competiţional publicat ieri de Federaţia Română de Gimnastică. Clubul devean va organiza acasă „Cupa Cetate” la gimnastică aerobică şi concurează cu Ploieştiul pentru găzduirea Campionatului Naţional Individual al Junioarelor la gimnastică artistică.

Competiţii tradiţionale
Federaţia Română de Gimnastică a publicat, ieri, proiectul calendarului competiţional pentru anul 2013. La gimnastică artistică şi aerobică, programul cuprinde „cel puţin cinci vârfuri internaţionale, la care se adaugă şi importante competiţii naţionale, pe diverse categorii”, se arată pe site-ul oficial al FRG. Gimnastele de la CNS CSS „Cetate” Deva vor fi prezente la majoritatea întrecerilor programate în 2013, iar două dintre acestea se vor desfăşura aproape sigur la Deva. „Cupa Cetate la gimnastică aerobică este o competiţie organizată de aproape 20 de ani de clubul nostru şi va avea loc ca de obicei în luna aprilie (perioada 26-28 n.r), la Deva. Campionatul Naţional Individual al Junioarelor s-a derulat în ultimii cinci ani la Deva, iar FRG ne-a lăudat, pentru organizare, după fiecare ediţie. Nu ştiu de ce acum, în proiect, apare că suntem la concurenţă pentru organizare cu Ploieştiul, pentru că acolo nici nu mai există gimnastică. Oricum, eu sunt aproape sigur că întrecerea va fi la Deva, în luna octombrie (perioada 25-26 n.r), pentru că avem numeroase argumente pentru a o găzdui”, a spus Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate” Deva.
Primele concursuri din 2013 sunt programate în luna martie şi vor avea loc în străinătate, iar în plan intern, startul se va da în luna aprilie cu Campionatele Naţionale şcolare, programate cu scurt timp înainte de Campionatele Europene individuale (Moscova, 17-21 aprilie). În programul internaţional de la gimnastică artistică, figurează apoi Jocurile Mondiale Universitare (Kazan, 6-17 iulie), FOTE (Utrecht, 14-19 iulie) şi Campionatele Mondiale individuale (Antwerp, 30 septembrie – 6 octombrie). La gimnastică aerobică, punctele de vârf sunt Jocurile Mondiale de la Cali (27 iulie – 4 august) şi Campionatele Europene din Franţa (4-10 noiembrie).

Selecţie pentru lotul olimpic
Gimnastica artistică se află în primul an post-olimpic, iar Federaţia şi antrenorii încearcă cristalizarea şi consolidarea unei noi echipe naţionale şi a unei noi generaţii pentru înalta performanţă, întrucât medaliatele de la JO Londra 2012 bat în retragere. Din acest motiv, toate componentele Lotului Naţional de Junioare de la Deva, dintre care patru sunt de la CNS CSS „Cetate”, şi alte şase gimnaste de perspectivă de la clubul devean se află în aceste zile într-un cantonament de selecţie la Izvorani, supervizat de antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang. Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă, Ana Maria Ocolişan (foto) şi Miriam Aribăşoiu speră să facă pasul de la Lotul de Junioare la cel Olimpic, iar speranţele Ioana Nicoară, Mădălina Blendea, Andreea Iridon, Laura Jurca, Adela Florea şi Asiana Peng, care se pregătesc la clubul devean, visează să fie la un salt direct la „lotul mare”, fie măcar la promovarea în cel de junioare. Cantonamentul a început imediat după Crăciun şi se va încheia duminică, 13 ianuarie, aşa că săptămâna viitoare vom afla câte gimnaste de la Deva vor face pasul spre noile loturi naţionale. Gimnasta Raluca Haidu, medaliată cu aur la CE de anul trecut, este deja componentă a Lotului Olimpic al României.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

3 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

3 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

3 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

3 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

3 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

3 ore ago