Deşi şcolile s-au deschis, elevii din Deva riscă să facă cursuri tot online

Adriana Năstase

Conducerea Primăriei Deva este îngri­jo­rată de oprirea Termocentralei Mintia, fur­ni­zorul de agent termic pentru şcolile şi in­sti­tuţiile publice din municipiu, context în care si­tuaţia asigurării căldurii în unităţile de în­vă­ţământ a fost analizată, miercuri, cu repre­zen­tanţii Inspectoratului Şcolar Ju­deţean.

Totul pe nervii devenilor
Autorităţile au primit asigurări că ter­mo­centrala va porni miercuri seara, însă au luat în considerare şi varianta unei noi o­priri, fapt ce ar putea duce la reorganizarea cursurilor din şcoli în condiţii exclusiv online, începând de săptămâna viitoare.
„Din cauza problemelor apărute în apro­vizionarea cu cărbune a Termocentralei Min­tia, programul de funcţionare al şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Deva este pus sub semnul întrebării. Din acest motiv, am avut miercuri, la sediul primăriei, o întâlnire pe tema modului de funcţionare a unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care Ter­mo­centrala Mintia nu va reporni”, a anunţat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Potrivit acestuia, din discuţia purtată cu di­rec­torul Termocentralei Mintia, Mircea Birău, a rezultat faptul că, în cursul serii de miercuri, va fi repornit un grup energetic, iar după de in­stalaţia va ajunge să funcţioneze în para­me­trii optimi va fi reluată şi fur­ni­zarea agen­tu­lui termic. Însă, doar astăzi spre seară se va întâmpla asta.

Două colegii, independente energetic
Ieri, la Termocentrala Mintia erau 2.000 de tone de cărbune. Energeticienii aşteptau un transport de cărbune din Valea Jiului.
„Luăm în calcul însă şi varianta în care Mintia nu va avea asigurat stocul de căr­bune necesar funcţionării în condiţii nor­male, începând de săptămâna viitoare.
În acest caz, duminică, 14 februarie, uni­tăţile de învăţământ din municipiul Deva vor con­voca Consiliile de Administraţie şi, conform Ordinului Comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii nr.3235/93, art. 3, alin. 2, vor solicita Inspec­to­ratului Şcolar Judeţean Hunedoa­ra trecerea de luni, 15 februarie 2021, la învăţământul online”, a precizat primarul Florin Oancea.
Acest lucru nu va fi necesar pentru Colegiul Naţional „Decebal” Deva şi Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva, deoarece aceste unităţi de învăţământ au centrale proprii pe gaz şi nu depind strict de Termocentrala Mintia.
Conducerea Primăriei Deva va informa, în timp util, despre orice modificare apărută în programul de funcţionare al şcolilor şi grădiniţelor din oraş.
Termocentrala Mintia s-a oprit din func­ţio­nare, marţi, din cauza lipsei de cărbune, ceea ce a afectat şi distribuţia agentului termic pentru 4.500 de apartamente, şcoli şi instituţii publice din Deva.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

o zi ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

o zi ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

o zi ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

o zi ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

o zi ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

o zi ago