Deputaţii PSD Nistor şi Intotero susţin menţinerea în viaţă a judecătoriilor din Orăştie şi Haţeg

  Magdalena Şerban

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a organizat, marţi, o dezbatere publică, având ca temă proiectul privind desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti din România. La discuţii, au participat parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din ţară. Din judeţul nostru au luat parte doi deputaţi PSD – Laurenţiu Nistor (foto dreapta) şi Natalia Elena Intotero (foto stanga), edilul-şef al municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, şi primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica.

Cetăţenii au de suferit!
Argumentele în numele cărora delegaţia hunedoreană a pledat contra desfiinţării celor două instituţii juridice au avut în vedere numărul de locuitori care beneficiază de acest serviciu public, condiţiile dificile de deplasare între localităţi în zona de deal şi munte, posibilitatea rearondării unor localităţi pentru a echilibra încărcarea cu dosare a judecătorilor de aici şi, nu în ultimul rând, tradiţia actului de justiţie. “Vă rugăm să nu fiţi de acord cu acest proiect de lege, să scoateţi Orăştia de pe această listă, pentru că noi ne dorim să aducem justiţia mai aproape de oameni, nu să-i purtăm zeci sau chiar sute de kilometri pentru a-şi rezolva problemele de ordin juridic şi nici să îngreunăm actul legislativ. Nu este corect faţă de cetăţeni”, a fost apelul făcut de Ovidiu Laurenţiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.

Se poate face o rearondare
La rândul său, deputatul Natalia Elena Intotero a afirmat că „trebuie respectat Art. 21 din Constituţia României şi trebuie găsite soluţii pentru rearondarea altor localităţi, astfel încât cele două instanţe judecătoreşti să funcţioneze, în continuare, în cele două oraşe. Voi încerca să-mi conving colegii parlamentari să nu fie de acord cu desfiinţarea lor”, a arătat deputatul hunedorean.
„Se pot găsi alte soluţii, având în vedere că fiecare din cele două judecătorii deserveşte peste 42.000 de locuitori, ceea ce spune mult. Ministerul Justiţiei a făcut analiza eficienţei, raportat la numărul de dosare, or’ există şi judecătorii deja încărcate, iar transferarea dosarelor de la cele din Orăştie şi Haţeg ar însemna supraîncărcarea lor. Soluţia, din punctul meu de vedere, o reprezintă rearondarea unor localităţi la cele două judecătorii în cauză. Am mai salvat o dată judecătoria din Orăştie, atunci când era trecută pe lista celor propuse spre desfiinţare şi sper că vom reuşi şi de data aceasta”, a precizat deputatul Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara.
La finalul întrunirii, toţi membrii Comisiei Juridice au ajuns la concluzia că a desfiinţa judecătorii nu este o soluţie de acceptat. De precizat că proiectul privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti a fost iniţiat de Guvern. Camera Deputaţilor a votat, marţi, prelungirea termenului de dezbatere a proiectului, de la 45 la 60 de zile, fiind în categoria legilor de complexitate deosebită.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

o zi ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

o zi ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

o zi ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

o zi ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

o zi ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

o zi ago