Categories: Actualitate

De Sfânta Maria, Geoagiu a vibrat la cântecul popular

Magdalena Şerban

Sărbătoarea Sfintei Marii, mai precis ziua de 15 august, este o zi mare pentru inimile locuitorilor din Geoagiu şi nu numai, ea fiind dedicată cântecului popular şi totodată, celei care a lăsat în urma ei multă apreciere: interpreta Ileana Rus. Şi în acest an,  sărbătoarea a fost celebrată conform tradiţiei, staţiunea devenind un nucleu al folclorului  românesc.

Act cultural cu rezonanţă turistică naţională
De 12 ani, de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, Staţiunea Geoagiu-Băi strigă prezent la sărbătorire, iar de trei ani, festivalul dedicat îndrăgitei interprete Ileana Rus readuce cântecul popular în inimile localnicilor. „În urmă cu trei ani, pentru prima dată în staţiunea noastră, a avut loc Festivalul Naţional al Românilor de Pretutindeni „Ileana Rus”, în memoria cântăreţei pe care nu dorim să o dăm uitării, talentul ei rămânând alături de noi prin intermediul acestui eveniment. Nu ne-am oprit de atunci, iar de data aceasta, ediţia s-a desfăşurat pe baza fondurilor europene (printr-un proiect câştigat în premieră pentru judeţul Hunedoara, pe Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, din cadrul Programului Regional 2007-2013, în valoare de 635.252 lei). Pe parcursul manifestărilor, staţiunea a înregistrat un număr mare de turişti, veniţi atât de pe meleagurile hunedorene, cât şi din alte părţi, pentru a se alătura celor care serbează sfântul praznic”, a precizat Simion Mariş, primarul oraşului Geoagiu.

Program bogat
În ziua de vineri, s-a desfăşurat prima etapă a concursului destinat soliştilor vocali, dar şi un spectacol  susţinut de nume sonore ale folclorului românesc, ca: Mariana Stoica, Eugen Pistol, Eugen Mihăilă, Nelu-Ban Fântână, Ovidiu Olari, Elena Evsei, Constantin Bahrim, Dumitru Fărcaş  şi  Grupul  Folcloric Ieud. În cea de-a doua zi, a urmat partea secundă a concursului şi o altă seară de folclor, susţinută de artiştii care au performat şi cu o seară în urmă. Emoţiile concurenţilor au atins cote maxime duminică, în cadrul festivităţii de premiere. Marele premiu şi trofeul festivalului au mers la Andreea Haisan, din Bucovina, locul I a fost ocupat de Gabriel Dumitru, din Piteşti, pe locul  II  s-a clasat Luciana Ene,  din Gorj, iar pe locul III, Narcisa Băleanu din Drobeta-Turnu Severin. Seara s-a încheiat cu un concert folcloric susţinut de Ina Todoran, Mirela Mănescu, Ovidiu Homorodean, Ciprian Roman, Mariana Deac, Daniela Răduică, Dumitru Dobrican, Florentina şi Petre Giurgi, Ion Drăgan, Traian Jurchelea,  şi Ansamblul Naţional Transilvania din Baia Mare. Cum deja a obişnuit publicul din Geoagiu, Iuliana Tudor a fost cea care a dat glas prezentării, iar Elise Stan a fost preşedinta juriului. Ieri, de Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, ziua a început, Taina Sfântului Maslu şi s-a încheiat, cum era şi firesc, cu un spectacol folcloric cu îndrăgiţi interpreţi de pe Valea Geoagiului.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

19 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

19 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

19 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

19 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

20 de ore ago