Categories: Actualitate

De ce nu poate fi salvat CEH de PSD?

Demagogia PSD nu cunoaşte limite în preajma campaniei electorale. Candidaţii Cristian Resmeriţă şi Laurenţiu Nistor promit soluţii salvatoare pentru CEH în condiţiile în care ambii se numără printre groparii mineritului din Valea Jiului şi ai industriei termo-energetice din judeţul Hunedoara. PSD nu poate salva CEH, pentru că PSD a distrus CEH. Partenerii lor în proasta gestiune a intereselor minerilor şi energeticienilor, fostul director Constantin Jujan şi liderul de sindicat Petre Nica se regăsesc, la „pachet“ în PMP, un alt partid care promite minuni în cazul CEH.
În realitate, cei care vând iluzii oamenilor din Valea Jiului sunt groparii mineritului şi ai termo-energeticii hunedorene. La 31 decembrie 2014, datoriile totale ale CEH au atins suma de 935.748.000 lei, în timp ce compania avea de încasat doar 225.500.000. Managementul de atunci a reuşit într-un timp foarte scurt să ducă CEH într-o situaţie fără ieşire pentru care doar statul român putea să mai găsească o soluţie salvatoare. Dar statul român, condus atunci de PSD, a refuzat ajutorul pentru CEH fără ca cei doi parlamentari, care mai cerşesc acum un mandat, Nistor şi Resmeriţă, să facă altceva decât multă „gargară“.
Ministerul Energiei a identificat, la începutul anului 2015, posibilitatea acordării unui ajutor de stat, în valoare de 167 de milioane de lei, care să salveze CEH.  În timp record, de circa o lună, Comisia Europeană a analizat şi aprobat acordarea ajutorului de stat pentru CEH. Şi totuşi, ajutorul care reprezenta ”o gură de oxigen” pentru mineri şi energeticieni a fost blocat de către ministrul Finanţelor din acea vreme, pesedistul Orlando Teodorovici, care s-a pronunţat în repetate rânduri că susţine intrarea în faliment a complexului. În lipsa ajutorului de stat blocat de PSD prin ministrul Teodorovici, CEH nu a putut să achiziţioneze până la data scadentă (30.04.2015) certificatele de emisii CO2, de care avea nevoie pentru a putea continua activitatea energetică. La data de 1 mai 2015, societatea nu a putut să cumpere şi să încarce în registrul european certificatele de emisii CO2, astfel, societatea a înregistrat o creanţă la Ministerul Mediului de 1.200.000 euro reprezentând amenda de 100 euro per certificat neînregistrat. Decizia ministrului pesedist al finanţelor de a nu acorda ajutorul aprobat de Comisia Europeană pentru CEH a dus la agravarea situaţiei financiare a complexului şi intrarea acestuia în insolvenţă. În timp ce minerii şi energeticienii fuseseră condamnaţi la pierderea, în scurt timp a locurilor de muncă, atât Cristian Resmeriţă cât şi Laurenţiu Nistor mimau acasă îngrijorarea, iar în Parlament, susţineau fără nici o ezitare guvernul al cărui ministru era Orlando Teodorovici.
Ulterior, guvernul a acordat ajutorul de stat, aprobat de Comisia Europeană, dar mult prea târziu pentru redresarea şi salvarea de la faliment a Complexului Energetic Hunedoara. Practic, acest ajutor a fost doar un pretext electoral pentru ca PSD să mascheze intenţia evidentă de a „îngropa“ CEH. Considerăm că vinovatul principal al neacordării ajutorului de stat de salvare pentru CEH este ministrul Orlando Teodorovici, care a dorit să facă pe plac delegaţiei FMI, care în luna ianuarie 2015 a solicitat Ministerului Energiei falimentul CEH.
În momentul de faţă, Administratorul Judiciar şi Ministerul Energiei au solicitat Comisiei Europene un ajutor de stat pentru închiderea a două mine şi rămânerea CEH în sistemul energetic naţional. Într-o lună se va obţine de la Comisia Europeană aprobarea pentru ajutorul de stat, dacă planul de redresare a CEH va fi aprobat şi implementat de viitorul guvern.  Dacă viitorul Executiv îi va avea ca susţinători tot pe groparii CEH, Laurenţiu Nistor şi Cristian Resmeriţă, iar Orlando Teodorovici se va regăsi din nou într-un executiv PSD, Complexul Energetic Hunedoara este condamnat la faliment, iar un întreg judeţ la sărăcie.
 
Florin Roman, preşedintele interimar al PNL Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Nici voi liberalii NU sunteti straini de distrugerea economiei romanesti, numai ca voi ati facut-o ca lasii, din spatele unor guverne multicolore, neasumandu-va ticalosiile facute, ascunzandu-va "dupa cires" si atacand pe altii ca niste mizerabili ce sunteti. Gunoaiele socialiste/social-democrate si cele liberale merita "arse" in piata publica, fara mila... Traiasca Romania!

  • Bine ca ai salvat tu cu PDL ul ceva mai vita fripta.
    Cum si unde l-ati gasit mai pe papagalul asta ???
    Fugi cu Lenuta cu telegondoluta , ca va impinge Gardeanul in kkat.
    Vai ..lica voastra.

  • Domnul acesta de la PNl vorbeste in necunostinta de cauza. In 1997 cand au inceput disponibilizarile masive in minerit, era guvern CDR condus de Victor Ciorbea!!! Nici urma de pesedist sau PDSR, daca tin bine minte ca asa se numea atunci. In 97 cred ca a fost inceputul sfarsitului pentru industria de la noi. Si sa nu mai vorbim de faptul ca in permanenta in termocentrale a fost incurajata nemunca. Cel putin la Mintia asa e! sefii marii si sefuletii si-au facut propriile afaceri, din care au avut castiguri grase, angajatii bine platiti o vreme au avut program de gravide. Firma a mers in virtutea inertiei, da uite ca acum s-a dus in cap!

  • Nu va imbatati cu apa rece si nici nu va mai vaicariti ca babele.
    Termoenergetica pe baza de carbune e pe calea istoriei peste tot.
    Nimeni nu mai cumpara cu peste 300 MWh.
    Iar despre politica, jupanii din PSD, PNL, etc sa taca din gurita. Asa ca pentru moment de reculegere.
    (Fa'i Ioano, Vaida si Rica sunt cumva din PSD? Sau nu le pute gura a usturoi)
    Nota:
    Pacatul e ca PSD ei-s prea hoti iar PNL ei-s prea prosti, da' rezultatu-i acelasi: CEH = istorie.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago