Categories: ComunitateFlash

De ani de zile, pe lista de aşteptare

Cristina Ghenea

Mii de hunedoreni cu diferite tipuri de handicap, care au cerut ajutorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), pentru a-şi procura dispozitivele de care au nevoie la preţuri mai mici, sunt trecuţi pe o lungă listă de aşteptare. Astfel, 1.131 de hunedoreni sunt înscrişi în respectiva listă, pentru a le fi aprobate dosarele, 34 dintre aceştia aşteptând încă din anul 2009.

Fonduri insuficiente

Persoanele cu handicap care au nevoie de diferite dispozitive sau proteze pentru a duce o viaţă cât mai normală, pot primi un ajutor financiar pentru procurarea acestora. Fondurile de care dispune CJAS în anul 2011, pentru astfel de decontări, sunt de 1.897.000 lei, din care în primele şase luni ale anului, s-au cheltuit deja 1.332.218,51 lei. Totuşi, pe lista de aşteptare au mai rămas 1.131 de persoane din judeţ. „În raport cu bugetul de care dispunem, solicitările sunt foarte multe. Fondurile care ne-au mai rămas sunt de 564.781,49 lei, cu mult mai puţin decât am avea nevoie pentru a deconta toate cererile. S-ar putea, însă, ca în luna octombrie să se facă o rectificare a bugetului şi fondurile să fie suplimentate”, a declarat Ovidiu Bîndea, directorul economic al CJAS Hunedoara.

Cele mai multe, pentru proteze auditive

Printre dispozitivele şi protezele pe care CJAS le decontează, se numără dispozitivele necesare sistemului stomic unitar (pentru colostomie), ghetele ortopedice, aparatele pentru administrarea continuă de oxigen, lentilele intraoculare, protezele auditive, cele pentru membrele inferioare sau superioare, cadrele pentru mers, cârje şi orteze. Cele mai multe cereri depuse de către hunedoreni au fost pentru protezele auditive. Astfel, 587 de persoane cu handicap auditiv din judeţul Hunedoara aşteaptă ca dosarul lor să fie aprobat. Unii aşteaptă de mai bine de doi ani. „Conform normelor de aplicare din contractul cadru, există câteva criterii de prioritate pentru aprobarea dosarelor. De exemplu, prioritate au urgenţele medico-chirurgicale, solicitările pentru copii, sau cele pentru persoanele active în câmpul muncii. În limita bugetului, după priorităţi, decontăm restul dispozitivelor”, a mai precizat Ovidiu Bîndea. Din valoarea totală a unei proteze auditive, care poate fi cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei, însă poate ajunge şi până la 5.000 de lei, CJAS decontează, în prezent, 929,40 de lei/proteză. De asemenea, valoarea decontată la o proteză pentru braţ este de 4.752,60 de lei, iar cea decontată pentru dispozitivele de dezarticulaţii ale umărului este de 5.570,03 lei. După ce dosarul unui solicitant este aprobat de către comisia CJAS, acesta trebuie să se prezinte cu decizia la unul dintre furnizorii care au un contract încheiat cu instituţia amintită.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a pus de o alianță a săracilor cu duhul. Gurile rele din capitala regiunii cu…

10 ore ago

Bulina albă

Timeea Ștefănescu, sportivă din municipiul Vulcan Pentru că a obținut două medalii de argint și…

10 ore ago

Bulina neagră

Dănuț R., din municipiul Lupeni Pentru că a fost trimis în judecată de către procurori,…

10 ore ago

Primăria Șoimuș, bună de plată!

Au primit bani pentru refacerea comunei după calamități, dar i-au folosit pe altceva Primăria Șoimuș…

10 ore ago

Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”

Procurorul Ioan Mureșan (foto dreapta), achi­tat pentru abuz în serviciu, repre­siune nedreaptă și fals intelectual,…

10 ore ago

Conducerea din Dobra a dat lovitura, din nou

Magdalena Șerban Odată utilizată, apa potabilă devine apă uzată. Sistemul de canalizare este folosit pentru…

10 ore ago