Categories: Actualitate

Curtea de Apel Alba Iulia, cel mai mare volum de muncă din ţară

Loredana Goangă

Ieri, Curtea de Apel Alba Iulia, în a cărei circumscripţie se află şi instanţele din judeţul nostru, şi-a prezentat bilanţul activităţii sale în cursul anului trecut. Prezent la eveniment a fost şi Robert Marius Cazanciuc, ministru al Justiţiei, dar şi judecătorii Horaţius Nicolae Dumbravă şi Alexandru Şerban, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Au scăzut într-o parte, au crescut în alta
Anul trecut a adus pentru instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia mai puţine cauze nou intrate, acestea scăzând de la 152.838 în anul 2012, la 139.364 în 2013. Dacă la Curtea de Apel Alba Iulia şi la nivelul celor trei tribunale numărul cauzelor noi a fost mai mic decât în trecut, la nivelul judecătoriilor, situaţia a stat exact invers. De asemenea, la curte, au scăzut semnificativ cauzele de conflicte de muncă şi asigurări sociale, dar şi cauzele nou intrate în materia contenciosului administrativ şi fiscal, dar şi comercială. Pe partea civilă, faţă de 2012, au fost înregistrate cu 26 de procese mai mult.
Cu toate că volumul dosarelor nou intrate a fost mai mic, instanţa s-a clasat şi în 2013 pe primul loc la nivelul curţilor de apel, din punct de vedere al încărcăturii pe schemă şi pe judecător, fiind cea mai încărcată din ţară.
La Curtea de Apel Alba Iulia a scăzut şi stocul în materie de contencios administrativ şi fiscal cu 1.660 dosare, în materia conflictelor de muncă şi asigurări sociale cu 616 dosare, în materie civilă cu 137 dosare şi în materie comercială cu 19 cauze. Acesta a crescut doar în materie penală, cu 43 cauze, de la 351 cauze în anul 2012, la 394 cauze în anul 2013.
Mai multe dosare soluţionate
Conform bilanţului, la nivelul instanţelor care intră în responsabilitatea Curţii din Alba Iulia, numărul dosarelor care au fost soluţionate a crescut cu 2.796 de cauze faţă de 2012, iar cea mai mare creştere a înregistrat-o chiar Curtea de Apel Alba Iulia. În ceea ce priveşte Tribunalul Hunedoara, volumul mediu al proceselor soluţionate pe judecător a crescut, anul trecut, la 778 de cauze, faţă de cele 690 de cauze din anul anterior. Totodată, în 2013 a crescut şi indicele de operativitate în soluţionarea cauzelor la nivelul instanţelor la 77,08 la sută, faţă de 76,48 la sută în 2012. Tribunalul Hunedoara a contribuit cu o creştere de 4,27 de procente.
Tot anul trecut, din totalul celor 1.510 de hotărâri pronunţate de Curtea de Apel Alba Iulia în fond şi apel, au fost atacate 356 hotărâri, iar indicele de desfiinţare şi de casare, sau modificare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de tribunale a scăzut în toate materiile. Din totalul de 21.381 de cauze soluţionate în 2013, 12.861 au fost soluţionate în mai puţin de şase luni, 7.967 într-un interval de 6 – 12 luni, iar 553 în mai puţin de doi ani.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

20 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

20 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

20 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

20 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

20 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

20 de ore ago