Actualitate

Cum se fură datele bancare când cumperi online

Natalia Bumbac

Poliţiştii hunedoreni se alătură campaniei de prevenire a fraudelor financiare de pe Internet, lansată simultan în 28 de state europene. Scopul acestei campanii, denumite generic #BuySafePaySafe, este de atrage atenţia celor care îşi fac cumpărăturile de pe Internet să fie atenţi cui şi în ce context îşi dau datele bancare, pentru a nu deveni victime ale escrocilor. Prima şi cea mai periculoasă capcană pentru cumpărătorii de bună credinţă sunt produsele vândute pe reţelele de socializare la preţuri mult mai mici decât cele reale. Anual, prin intermediul Internetului, se fraudează sume de ordinul miliardelor de euro, arată IPJ Hunedoara.

Atac informatic de tip fishing
Conform comunicatului transmis de IPJ Hunedoara, reţelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine on-line care vând aproape orice produs, uneori la un preţ redus. ”Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestor magazine on-line, infractorii fac achiziţia – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate sau contrafăcute (compromise). Datele cardurilor compromise sunt adesea luate de pe Internetul «ascuns» (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare), fiind iniţial obţinute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achiziţiile on-line, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate, pentru ca apoi să fie revândute unor persoane predispuse la a comite infracţiuni informatice. În final, băncile şi comercianţii sunt cei care suportă pierderile de pe urma acestor activităţi”, se arată în comunicat.
Pentru a evita să deveniţi victimele escrocilor de pe site-urile de cumpărături on-line, poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă aveţi o conexiune sigură la Internet, dacă sunt configurate corect datele cardului bancar şi, periodic, tranzacţiile făcute de pe acesta. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

LICHIDATOR judiciar solicită oferte pentru asigurarea serviciilor de pază a patrimoniului societăţii CORVIN FOTOVOLTAIC S.R.L.,…

3 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zona noastră i-a făcut un cadou frumos iu­bitei sale…

9 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că reușește, cu toată opoziția celor din Coaliția anti…

9 ore ago

Bulina neagră

C.E.R., acuzat de tentativă de omor Pentru că împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală…

9 ore ago

Când ești bun, ești bun! Florin Maxim rămâne la Hunedoara pentru următorii trei ani!

Antrenorul principal al Clubului Corvinul 1921 Hunedoara a acceptat propunerea prelungirii contractului existent şi va…

9 ore ago

Nu le mai ajung banii nici lor! Polițiștii locali ies în stradă

Poliţiştii locali protestează, astăzi, în faţa Guvernului, având mai multe so­li­citări de natură financiară, dar…

9 ore ago