Cum au muncit parlamentarii noştri (II)

Natalia Bumbac

Judeţul Hunedoara este reprezentat în Parlamentul României de şapte deputaţi, am putea spune chiar opt, dacă îl luăm în calcul şi pe Gheorghe Firczak, deputat hunedorean reprezentând în Parlament comunitatea rutenilor din România. Activitatea acestora este reflectată pe pagina electronică a Camerei, unde se contabilizează fiecare iniţiativă legislativă susţinută, discursurile pe care le susţin la şedinţele Legislativului, dar şi alte aspecte privind activitatea de parlamentar. După ce ieri am prezentat activitatea celor trei senatori votaţi de hunedoreni, în ediţia de astăzi vom pune sub lupă activitatea a trei deputaţi, mai exact a lui Carmen Eleonora Hărău, de la PNL, Natalia Intotero şi Mircia Muntean de la PSD.
Educaţia, pe primul loc
Pe parcursul anului trecut, parlamentarul Carmen Eleonora Hărău a fost autoare şi coautoare a peste 50 de iniţiative legislative, toate aceste proiecte fiind înregistrate pe pagina sa de prezentare cu anul 2015. Principalele domenii legislative de care s-a preocupat deputatul hunedorenilor au vizat reforma în sănătate, dar şi modificări aduse unor legi importante, cum ar fi cea a Educaţiei Naţionale. Carmen Eleonora Hărău s-a numărat printre susţinătorii proiectului de lege privind votul prin corespondenţă al românilor din afara graniţelor ţării, dar şi a unui proiect de lege prin care să li se acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până în 6 martie 1945. Tot în decursul anului trecut, parlamentarul a adresat aproape 80 de întrebări şi interpelări Guvernului şi ministerelor din componenţa acestuia. Problemele ridicate de Carmen Eleonora Hărău au fost diverse, dar în primul rând pe teme ce privesc judeţul din care provine. Deputatul a mai avut anul trecut 34 de luări de cuvânt la şedinţele Legislativului, dar şi 20 de declaraţii politice. De fapt, Carmen Eleonora Hărău este cel mai activ parlamentar hunedorean, situându-se în vârful topului celor mai activi parlamentari liberali, conform datelor înregistrate pe pagina de prezentare a Camerei Deputaţilor.
Preocupată de situaţia cetăţilor dacice
Preocupată de probleme sociale ale hunedorenilor, deputatul Natalia Intotero a avut o activitate destul de consistentă pe parcursul anului trecut. Aceasta a fost autoare şi coautoare la aproape 30 de iniţiative legislative, toate fiind înregistrate pe pagina sa de prezentare cu anul 2015. Printre iniţiativele legislative care au fost în atenţia parlamentarului hunedorean s-au numărat propuneri pentru modificarea Codului Muncii şi legile care reglementează sistemul public de pensii. Natalia Intotero a fost printre susţinătorii unei legi care privea Programul Naţional de Dezvoltare a Turismului „Schi în România”. Deputatul hunedorean are printre iniţiativele legislative de anul trecut şi una care ţine de completarea Legii venitului minim garantat, dar şi iniţiative legislative pentru reformele în sănătate. Natalia Intotero a înregistrat anul trecut 14 întrebări şi interpelări pe care le-a adresat membrilor Executivului. Principalele teme abordate au făcut referire la problemele din judeţ, cum ar fi reparaţiile de la drumul Deva – Oradea, dar şi o interpelare la adresa ministrului Culturii prin care a scos în relief situaţia de la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Aici a ţinut să atragă atenţia faţă de modul în care este administrată fortăreaţa Sarmizegetusa Regia de către Consiliul Judeţean Hunedoara, spre deosebire de celelalte cetăţi dacice care se află în custodia Ministerului Culturii, şi care sunt lăsate în paragină. Natalia Intotero a avut 24 de luări de cuvânt şi 19 declaraţii politice la şedinţele Legislativului, la dezbaterile privind iniţiativele legislative, dar şi cu alte ocazii.
A cerut redeschiderea spitalelor
Cu o experienţă bogată în administraţie, unde de altfel intenţionează să se întoarcă, deputatul Mircia Muntean a încheiat al treilea an de mandat având un număr dintr-o singură cifră de iniţiative legislative. Printre legile care au fost în atenţia fostului primar 4×4 în anul 2015 s-au numărat cele care reglementează sistemul public de pensii, dar şi educaţia. Mircia Muntean a mai avut trei luări de cuvânt, care au fost contabilizate drept declaraţii politice, una dintre ele fiind intitulată: „Moţiunea de cenzură o dovadă de inconsecvenţă şi neseriozitate politică”, iar alta: „Preşedintele nostru aşteaptă minuni doar de la Guvern”. Deputatul hunedorean a formulat şapte întrebări şi interpelări la adresa Guvernului, în una dintre ele fiind interesat de momentul în care vor fi redeschise spitalele pe care a pus lacăt Guvernul Boc. De asemenea, Mircia Muntean s-a arătat preocupat de recuperarea creanţelor rezultate din infracţiuni sau de sprijinul acordat înfiinţării unor afaceri de familie.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Natalita noastra, aceasta Mita Baston a politicii hunedorene, are impresia ca le stie pe toate.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

11 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

11 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

11 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

11 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

11 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

12 ore ago