Categories: Comunitate

Congresul Mondial al Rutenilor-2019

La sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 4 – 7 iulie 2019 a avut loc la Stara Lubovna, în Slovacia, cea de-a XV-a întrunire a Congresului Mondial al Rutenilor şi reuniunea Forumului Mondial al Tineretului Rutean.

A fost un prilej de bucurie reîntâlnirea noastră, a rutenilor de pretutindeni. Ca de obicei, am reafirmat idealurile noastre de promovare a identităţii rutene în conformitate cu deviza lansată de Aleksander Duhnovici (1803-1865), cel care a trezit conştiinţa naţională a poporului rutean: „Ja bîl, jesm i budu rusenom/Am fost, sunt şi voi rămâne rutean“.
În prima seară a fost organizat un spectacol folcloric susţinut de ansambluri rutene din Slovacia, precum şi o prezentare a istoriei evoluţiei costumelor populare rutene din diverse zone ale ţării gazdă a congresului, momentele fiind foarte apreciate de cei prezenţi.
Deschiderea reuniunii a fost marcată de salutul oficialităţilor statului slovac. În mesajele oficiale s-a menţionat că majoritatea covârşitoare a rutenilor trăieşte în ţări membre ale Uniunii Europene, că aşteptăm momentul în care rutenii din vechiul continent vor fi cu toţii cetăţeni europeni.S-au prezentat rapoartele de activitate a preşedintelui Consiliului Mondial, ale fiecărei organizaţii membre a Congresului Mondial al Rutenilor, ale comisiilor de specialitate ale congresului, al Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Ele au fost aprobate cu o majoritate covârşitoare. După dezbateri marcate de un amplu dialog, au fost adoptate cu majoritate de voturi, diverse propuneri punctuale legate de viaţa şi activitatea organizaţiilor rutenilor din ţările membre ale forumului mondial. S-a discutat, votat şi aprobat o rezoluţie a acestui congres, prin care s-a reafirmat poziţia Congresului Mondial al Rutenilor în găsirea soluţiilor de afirmare a identităţii naţionale rutene în toate ţările membre ale acestui for mondial.
Congresul Mondial al Rutenilor a acordat o diplomă de excelenţă Uniunii Culturale a Rutenilor din România, ca o apreciere a întregii activităţi, iar doamnele Maria Saghin şi Svetlana Petreţchi Mureşan au primit diplome de merit pentru activitatea susţinută depusă în promovarea rutenilor din România.
O manifestare deosebită în cadrul congresului a fost şi procesiunea desfăşurată în localitatea Kamienka, unde delegaţii şi invitaţii în costume populare, au defilat cu steaguri rutene şi ale ţărilor pe care le reprezintă, într-o procesiune cu ocazia zilei de 5 iulie – Ziua Rutenilor din Slovacia. Această zi reprezintă ziua sosirii în Moravia a Sfinţilor Kiril şi Metodiu, cei care au creştinat lumea slavă.
La finalul şedinţelor în plen, a fost ales Consiliul Mondial al Rutenilor, organ executiv al Congresului între reuniunile acestuia, în care sunt reprezentaţi rutenii din: America de Nord (SUA şi Canada), Cehia, Croaţia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor a fost reales Stepan Leavinec (Ungaria). Ca o recunoaştere a activităţii sale în promovarea rutenismului, dr. Gheorghe Firczak a fost ales vicepreşedinte al acestui for. Ivan Petreţchi a fost reales preşedinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor. (Francisc Gal)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago