Categories: Comunitate

Întâlnirea Consiliului Mondial al Rutenilor

În perioada 9-11 martie, în localitatea Bistra, din judeţul Maramureş, a avut loc prima reuniune trimestrială din acest an a Consiliului Mondial al Rutenilor, organism executiv al Congresului Mondial al Rutenilor, din care fac parte reprezentanţi ai ţărilor membre ale acestui for.

Delegaţia Consiliului Mondial a fost primită de către primarul comunei Bistra, domnul Vasile Duciuc, care a rostit câteva cuvinte de bun venit invitaţilor sosiţi din şapte ţări ale Europei, urându-le spor la lucrările care urmau să aibă loc în incinta Primăriei Bistra. Invitaţii speciali precum domnul Amet Aledin, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României şi domnul Iarco Furic, deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, au luat cuvântul, exprimându-şi admiraţia şi felicitând uniunea pentru toate activităţile desfăşurate.
Concomitent, a avut loc şi întâlnirea Forumului Mondial al Tineretului Rutean, întrucât spiritul creativ şi critic al tinerilor este factorul principal al propunerilor de soluţii realiste şi adecvate pentru soluţionarea diferitelor situaţii din cadrul organizaţiilor din fiecare ţară. Tinerii s-au consultat în ceea ce priveşte proiectele culturale naţionale şi au pus la punct detalii legate de proiectul internaţional care va avea loc în luna august.
În paralel, s-au desfăşurat şi lucrările comisiei de cultură a CMR, unde s-au prezentat activităţile culturale prognozate a se avea loc în acest an, precum şi modalitatea de conlucrare pe tărâm cultural în promovarea tradiţiilor rutene. Un punct aparte pe ordinea de zi a fost şi discutarea propunerilor organizaţiilor pentru acordarea premiului Vasil Turok Hetes pentru excelenţă în domeniul culturii rutene.
La sediul filialei UCRR din Bistra s-a organizat o expoziţie de fotografii cu imagini din activitatea uniunii din anul 2017, precum şi participarea la activităţile culturale desfăşurate de organizaţii rutene din ţările membre ale CMR, centrul de greutate fiind cel de-al XIV-lea Congres Mondial al Rutenilor şi cel de-al VIII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean desfăşurate la Osijek, Croaţia, în luna iunie a anului trecut.
Svetlana Mureşan, preşedintele
Forumului Mondial al Tineretului Rutean

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

11 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

11 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

11 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

11 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

11 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

11 ore ago