Categories: Sport

Congresul Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Ziariştilor Sportivi

Corespondență de la Nicolae Gavrea
Raportor delegat pentru Comisia internațională de gimnastică

La Roma se desfășoară în aceste zile lucrările celui de-al 84-lea Congres al AIPS (Asociația Internațională a Pre­sei Sportive) la care participă circa 200 de delegați din 110 țări, printre care și România.
În calitate de gazdă a Congresului, pre­ședintele Uniunii Presei Sportive din Italia (USSI), Gianfranco Coppola, și-a făcut remarcile de bun venit, afirmând că ultima dată când Congresul a avut loc în Italia a fost în 1951. El a subliniat, de asemenea, că Congresul din acest an este primul după blocarea Covid.
În prima zi a acestor lucrări, preșe­dintele UEFA, Aleksander Ceferin, a urcat pe scena marelui auditoriu ca pri­mul invitat la acest congres AIPS de la Roma. Timp de 40 de minute, el a
avut o conversație deschisă cu pre­ședintele AIPS, Gianni Merlo și a răspuns la în­trebările jurnaliștilor pre­zenți la eveni­ment. Printre subiectele fierbinți, Aleksander Ceferin a vorbit des­pre starea actuală a fotbalului euro­pean, inclusiv fair-play financiar și calen­dare, provocările continue ale biroului său în cei doi ani și jumătate de Covid și Superliga eșuată, care a făcut fotbalul european mai unit decât oricând. El a mai menționat că relațiile dintre FIFA-UEFA sunt mai bune decât înainte și că este de acord cu președintele FIFA Gianni Infantino în 95 la sută din ches­tiuni. El a confirmat că va candida din nou pentru o funcție, declarând că are 55 de scrisori de susținere din 55 de membri.
Am avut și un moment emoționant la Congresul AIPS de aici de la Roma: o sesiune de interviuri cu un tânăr re­porter AIPS, devenit soldat, Vladyslav Dunaienko (foto), din Ucraina. Îmbrăcat în uniforma militară, tânărul de 23 de ani și-a amintit momentul în care a auzit știrea despre invazia rusă a Ucrainei, deoarece se afla în Spania în acel mo­ment, fiind cores­pondent media la un meci de baschet. El a povestit și cum a fost viața lui în ultimele șapte luni în prima linie, am văzut videoclip cu ima­gini emoționante, fotografii și lacrimi. Vlad a spus, despre ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, despre viața reală. „Situația din Ucraina nu este un film, este viața noastră. Acum câteva zile am fost în prima linie”. Prezentarea sa de nouă pagini, „Sport și război”, pe care a pregătit-o într-un tren în drum spre Roma, include o listă a sportivilor și jur­naliștilor care luptă și ei în război, pre­cum și a unora care au murit din cauza războiului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cârcotașii se dis­trează tare și poves­tesc prin zonă că un edil s-a supărat pe un…

2 zile ago

Bulina albă

Angelica Georgeta Tomuța, directorul executiv al AJOFM Hunedoara Pentru că a pus în practică proiecte…

2 zile ago

Bulina neagră

Cosmin G., din municipiul Deva Pentru că a fost prins de polițiști conducând fără permis…

2 zile ago

COMUNICAT DE PRESĂ. SALARIUL MINIM BRUT SE MAJOREAZĂ DIN IANUARIE 2023

Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un…

2 zile ago

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

O nouă specie de dinozaur, denumită Transylvanosaurus platycephalus - Reptila cu cap turtit din Transilvania,…

2 zile ago

Edilul șef Florin Oancea: Zonă de agrement, investitori și turism la Deva

Adriana Năstase Reporter - Un proiect ambiţios al Primăriei municipiului Deva, anunțat în urmă cu…

2 zile ago