Conducerea Complexului Energetic Hunedoara raportează zilnic că… nu dă cărbune pentru Mintia

Adriana Năstase

Scandalul privind agentul termic pentru municipiul Deva continuă. Liderul sindical Cristian Iştoc îl acuză pe prefect că minte, Călin Marian susţine că a spus adevărul.

Nu se ştie dacă va fi cărbune
În aceste condiţii, cei care au apar­ta­men­tele racordate la sistemul centralizat de energie termică, din municipiul Deva, rămân tot în frig. Astfel, locuinţele, şcolile şi insti­tu­ţiile publice din municipiul Deva ar putea primi căldură şi apă caldă abia la sfârşitul a­cestei luni, susţine conducerea Complexului Ener­getic Hunedoara (CEH).
Reluarea furnizării agentului termic de­pinde însă de cantitatea de huilă extrasă din Valea Jiului şi de plata datoriilor CEH către dis­tribuitorul de gaze naturale şi transpor­ta­to­rul de cărbune pe calea ferată.

Convocaţi de prefect pentru a lămuri situaţia
Aşa stând lucurile, prefectul judeţului, Călin Marian, i-a convocat la sediul instituţiei, pe re­prezentanţii CEH pentru a analiza situaţia apărută în cadrul companiei, în contextul în care Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu şase zile, iar municipiul Deva a ră­mas fără apă caldă şi căldură.
„În raportul prezentat prefectului judeţului Hu­nedoara se precizează că reluarea dis­tribuirii agentului termic pentru municipiul Deva poate avea loc la sfârşitul lunii martie, în funcţie atât de plata datoriilor CEH către dis­tribuitorul de gaze naturale şi către trans­portatorul cărbunelui pe calea ferată, cât şi de cantitatea de cărbune extras de la minele funcţionale din Valea Jiului. În ceea ce priveşte faptul că locuitorii mu­ni­cipiului Deva care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază de apă caldă şi căldură, conducerea CEH a menţionat că trebuie să se ia în calcul costul de producţie al agentului termic, care este de 662,19 lei/Gcal, iar preţul mediu de livrare este de 193,08/Gcal.
Referitor la situaţia de la Spitalul Judeţean Deva trebuie să se ţină cont că acesta are propriul sistem de încălzire, iar termocentrala Mintia este doar o a doua sursă, ea nefiind obligatorie.
Instituţiile publice (şcoli, grădiniţe, etc) pre­cum şi restul agenţilor economici racor­daţi la sis­temul centralizat de termoficare, s-a men­ţionat că au fost informate privind sis­tarea dis­tribuţiei agentului termic. În legătură cu even­tualul pericol al apariţiei unui inci­dent la instalaţia de răcire cu H2 a genera­toa­relor elec­trice, ca urmare a îngheţării bu­te­liilor de CO2, conducerea CEH precizează că această posibilitate este exclusă, în urma în­deplinirii condiţiilor tehnice de securitate şi depozitare.
Prefectul a cerut conducerii CEH ca zilnic să prezinte situaţia activităţii complexului, pe cele două mari componente, extracţia de căr­bune şi producerea energiei electrice şi ter­mice, astfel, în urma analizei producţiei de huilă şi a situaţiei financiare, să poată fi luată o decizie în ceea ce priveşte reluarea fur­ni­zării agentului termic pentru municipiul Deva, în cel mai scurt timp”, informează Prefectura Hunedoara.
Aproape 4.000 de apartamente, instituţii pu­blice, şcoli şi licee din municipiul Deva nu mai primesc de vineri, 5 martie, căldură şi apă caldă de la reţeaua de termoficare, în ab­senţa cărbunelui necesar pentru funcţio­narea Termocentralei Mintia.

2 comentarii la „Conducerea Complexului Energetic Hunedoara raportează zilnic că… nu dă cărbune pentru Mintia”

  1. O sedinta gen …”Mircea fa-te ca lucrezi” din perioada lui decembrie’89! Eu as vrea sa stiu opinia lui Nelu Ardelean, director economic al CEH, cel care nu a ratat o functie publica bine platita, viceprimar, director teatru, etc si s-a incununat cu laurii victoriei cand a participat la concursuri organizate de primarii obtinand 11 si respectiv 18 puncte. De unde se observa competenta!!! E foarte eficient ..doar numit! Si atunci de unde solutii???Apartamentele nu primesc agent termic, scolile inchise chiar daca ar trebui sa functioneze,multumim din inima CEH si marelui administrator demisionar la greva minerilor, Rosu Cristian bine merci acum!!!!

  2. Rosu Cristian demisionase…dar probabil s-a razgandit! Acum decide unde merg trenurile cu carbune si pretul gigacaloriei, despre care inital nu se vorbise nimic! De ce mai auzim de marele Rosu Cristian la fel de putin eficient, ca alti mari conducatori numiti si accentuez numiti politic???

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.