Categories: Actualitate

Ciobanii din Petrila s-au răsculat

Maximilian Gânju

Mai mulţi proprietari de oi din localitatea Petrila au asediat, ieri dimineaţă, curtea primăriei, după ce au fost somaţi ca până la finele lunii iunie să-şi cureţe terenurile pe care-şi duc oile la păscut, dar mai ales, stânele.

Oamenii au mers la primarul Ilie Păducel să-i ceară socoteală pentru somaţiile primite. Ciobanii susţin că, de fapt, păşunile sunt arendate unui localnic care încasează subvenţie pentru curăţarea lor, dar nu face nimic. Proprietarii de oi s-au temut că stânele lor vor fi demolate de administraţia locală. „Dacă se apucă să ne demoleze stânele, îi dăm în judecată. Fără acordul nostru nu poate să ne demoleze, noi avem stânele din moşi strămoşi. Dacă vin cu forţa să ne demoleze şi noi, tot cu forţa, îi demolăm pe ei. Vinovată este primăria, totul se face pe la spate. Eu am stâna în munte de când e mama,  şi are 85 de ani. Acolo merg să-mi fac brânza şi stâna nu o părăsesc, cum au zis ei”, au spus ciobanii revoltaţi.
Aceştia au reuşit să stea de vorbă cu primarul Ilie Păducel şi au ajuns la o înţelegere. Oamenii au acuzat Primăria Petrila că a dat în arendă păşunile din cei doi munţi care fac parte din avutul localităţii, unui localnic care încasează subvenţie de la Apia. „Atâta timp cât noi am moştenit muntele de la bătrânii noştri, nu are dreptul domnul primar să treacă peste noi. Acolo se întâmplă lucruri care nu trebuie să se întâmple”, au mai spus oamenii revoltaţi. Primarul din Petrila, Ilie Păducel, spun e însă că proprietarii de oi au înţeles greşit somaţia trimisă de administraţia locală şi le-a promis ciobanilor că-i va ajuta să-şi refacă stânele.
„Au venit cetăţenii care păşunează în cei doi munţi, Plai şi Plai Frunţi. Aceşti munţi sunt arendaţi până anul viitor, când expiră contractul. Apoi se vor putea scoate la licitaţie şi se vor da în concesiune aceste păşuni. Nu este adevărat că stânele de pe aceste păşuni vor fi demolate. Adresele au fost trimise în ideea ca oamenii să le repare şi să cureţe pe lângă ele. Apoi vom stabili un program cu tot ce doresc cetăţenii pentru aceste stâne, şi le reparăm în vara acestui an”, a declarat primarul localităţii Petrila, Ilie Păducel.
Pentru arendarea păşunilor, edilul şef al localităţii s-a ales şi cu un dosar la DNA, după ce a fost reclamat de către un localnic. Păducel a spus că a arendat păşunile legal, iar interesul localnicilor pentru ele a devenit dintr-o dată foarte mare de când se primeşte subvenţia de la APIA.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

5 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

5 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

5 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

5 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

5 ore ago