Cine stabilește prețul apei în județ

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara face precizări în legătură cu apariția unor informații false privind modul de stabilire a tarifelor pentru serviciile de furnizare a apei potabile și de canalizare.

Doi operatori
„În județul Hunedoara își desfășoară ac­tivitatea doi operatori regionali de apă/canal cărora li s-a delegat serviciul de către uni­tățile a­dministrativ teritoriale pe raza cărora operatorii își desfășoară activitatea.
Operatorul SC ApaServ Valea Jiului SA im­ple­mentează proiectul major de rea­bi­litare a rețelelor de apă/canal cu finanțare din POIM, drept pentru care are obligativitatea aplicării unei strategii de tarifare asumată inclusiv de unitățile administrativ-teritoriale din Valea Jiului prin hotărâri ale tuturor consiliilor locale.
Operatorul SC ApaProd SA se află în faza de pregătire a proiectului care vizează ex­tinderea și reabilitarea rețelelor din aria de acoperire și, după semnarea contractului de finanțare, va avea de asemenea o politică de tarifare pe care va avea obligativitatea să o pună în practică.
În aceste condiții, este evident că, fiind vorba despre două proiecte diferite, nu poa­te exista un preț unitar al serviciilor la nivel de județ. O decizie pentru un preț unitar ar fi putut opera numai dacă ar fi existat un sin­gur operator în tot județul și, în această ipo­teză nu se poate spune concret ce politică tarifară ar fi rezultat, poate una mai mică, poate una mai mare.
Tarifele serviciilor rezultă în urma unor studii economice care au la bază situația tehnică a sistemului și a cheltuielilor pentru furnizarea serviciilor de apă/canal. Cu alte cu­vinte, dacă dorim să investim bani euro­peni în lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a rețelelor pentru a beneficia de servicii de calitate, trebuie să respectăm condițiile de finanțare.
Tratarea acestui subiect în mod populist, superficial, ignorând realitatea, nu face altceva decât să dezinformeze cetățenii ju­dețului Hunedoara și să umbrească efor­tu­rile operatorilor regionali de a aduce rețelele de apă/canal și serviciile prestate la stan­dar­de moderne. Încropirea unor clasamente de tipul „cea mai scumpă apă vs. cea mai ieftină apă” fără a ține cont de proiectele majore im­plementate și de condițiile de finanțare, re­flectă o necunoaștere a mecanismelor fi­nan­ciare europene și generează informații false.
Îi asigurăm pe locuitorii județului Hune­doara că administrația județeană depune toate eforturile pentru ca serviciile publice oferite populației să fie de calitate, la stan­darde moderne”, se arată în comunicatul Consiliului Județean Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

6 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

6 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

6 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

6 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

6 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

6 ore ago