Categories: Actualitate

Cinci cetăţi dacice, vandalizate

Natalia Bumbac

Indivizii care au vandalizat săptămâna trecută siturile cetăţilor dacice Costeşti-Cetăţuie şi Costeşti-Blidaru, situaţie descoperită de jandarmii de la postul din localitatea Costeşti, par să-şi fi dus planul diabolic până la capăt.
Potrivit administratorului cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, şi la celelalte trei fortăreţe dacice Băniţa, Piatra Roşie şi Feţele Albe a fost descoperit acelaşi tip de urme lăsate de vizitatori la primele două situri. Pentru identificarea autorilor poliţiştii fac în continuare cercetări, fiind înregistrat un dosar penal pentru efectuarea de lucrări neautorizate cu autor necunoscut.
Cu privire la această situaţie, Vladimir Brilinsky a afirmat că modalitatea în care au acţionat acei indivizi înlătura ipoteza conform căreia ar fi vorba de căutători de comori. În acest caz, balanţa înclină mai degrabă spre varianta unor practicanţi de ritualuri mistico-religioase, practici prilejuite şi de apropierea Echinocţiului de toamnă. Reamintim cititorilor că la siturile Costeşti-Blidaru şi Costeşti-Cetăţuie au fost săpate câteva zeci de gropi, aranjate în formă de litere alfabetice. Mai grav de atât, au fost distruse zidurile fortăreţei Costeşti-Cetăţuie, fiind dislocate mai multe pietre din turnurile-locuinţă, dar şi o bună parte din emplecton a fost distrusă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

7 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

7 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

7 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

7 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

7 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

7 ore ago