Categories: Comunitate

Cetăţile dacice, salvate de parlamentari

Amendamentul propus de administraţia judeţului Hunedoara la noul Cod Silvic privind scoaterea din fondul forestier a zonelor împădurite unde sunt situate monumentele protejate UNESCO a trecut de Comisiile de specialitate de la Senat. Este un pas mic dar important în rezolvarea situaţiei cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, susţine Vladimir Brilinskey, administratorul fortăreţei Sarmizegetusa Regia.
În textul amendamentului care a primit raport favorabil din partea Comisiilor de la Senat se spune că zonele împădurite unde sunt situate monumentele protejate UNESCO vor fi scoase din fondul forestier şi vor fi date în administrarea unităţilor teritorial administrative. Acest lucru a fost necesar pentru a simplifica procedurile de administrare a zonelor respective dar şi pentru o mai bună protecţie a monumentelor istorice. În cazul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, această modificare legislativă este extrem de necesară. Pentru că au existat şi există în continuare situaţii în care arborii sunt în pericol să cadă şi să distrugă siturile fortăreţelor dacice, aceştia neputând fi înlăturaţi, din cauza procedurilor extrem de anevoioase. Amendamentul adus noului Cod silvic urmează să fie supus votului în plenul Senatului, după care va fi trimis la Camera Deputaţilor, fiind for decizional. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Ei, daca tot vorbim de cetatile dacice sa va spun ca am aflat pe surse ceva important. Celebrele obiecte gasite aproape de capitala Daciei au fost puse acolo cu un scop. Sa apara scandalul si o anumita institutie sa poata fi atacata. dar un personaj cu gura mare ar fi trebuit sa fie atent la ce se intampla acolo. Ceea ce este mai interesant este ca in spatele acestei afaceri sta mizerabilul Purcel/Molot, care nu vrea sa accepte ca este pe calea pierzaniei. Ca e mort dar neingropat.

Recent Posts

Scandal porno la Colegiul „Iancu de Hunedoara”

Scandal la Colegiul „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, unde un profesor de muzică, Mihai…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

2 zile ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

2 zile ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

2 zile ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

2 zile ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

2 zile ago