Cetatea Devei ar putea fi reabilitatã pânã la Crãciun

  Volodia Macovei

Conform informaţiilor primite de la municipalitatea deveană, lucrările de reabilitare a Cetăţii se derulează în ritm alert, ele fiind mult avansate faţă de grafic. Asta înseamnă că, dacă va fi vreme favorabilă în lunile următoare, devenii şi turiştii se vor putea bucura de noua faţă a monumentului chiar de la sfârşitul acestui an.

Un monument de talie europeană
În acest moment, Cetatea Devei e un şantier în lucru, unde constructorii profită din plin de vremea bună, fără ploi, pentru a grăbi lucrările. Conform datelor de proiect, după finalizarea lucrărilor, Cetatea va deveni un adevărat monument, care să merite vizitat şi admirat. Se ştie că reabilitarea incintelor Cetăţii şi a căilor de acces va însemna repararea zidurilor, curăţarea vegetaţiei de pe ele, refacerea bolţilor la porţile de intrare şi chiar apariţia unor porţi masive, din lemn, înalte de aproape patru metri. De asemenea, va fi renovată camera artileriştilor şi va fi transformată în expoziţie de arme medievale.
Bastionul semicircular va fi consolidat şi va fi amenajat un punct de observaţie în partea superioară a acestuia. Toate aceste lucrări, completate cu tâmplărie interioară de stejar şi un sistem modern de iluminare pregătesc o adevărată surpriză pentru vizitatori.

Se lucrează la foc continuu
După cum se ştie, proiectul de reabilitare a fost atribuit, la suma de 30,5 milioane de lei, TVA inclus, unei firme din Satu Mare, Euras SRL, specializată în restaurarea monumentelor istorice, construcţii civile şi de geniu, cu drept de subcontractare pentru un volum de 12 la sută din contract. Din suma de contract, peste 25 de milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional şi de la bugetul de stat.
Conform declaraţiilor oficiale, în acest moment lucrările de reabilitare a Cetăţii Devei sunt în avans faţă de graficul stabilit, existând speranţa ca ele să avanseze rapid şi să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. „Municipalitatea este foarte mulţumită de felul în care se lucrează şi de faptul că lucrările avansează mai repede decât era prevăzut. În acest moment, mai mult de 25 la sută din lucrări sunt finalizate. Dacă vremea va fi prielnică, estimăm să arătăm devenilor şi turiştilor noua faţă a Cetăţii până la sfârşitul lui 2013, dacă nu cât mai curând la începutul anului viitor.”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

19 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

19 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

19 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

19 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

19 ore ago