Comunitate

Ceremonia înscăunării preasfințitului părinte Ioan ca episcop eparhial de Lugoj

Joi, 20 iulie 2023, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la Lugoj a avut loc ceremonia înscăunării PS Ioan ca episcop al Eparhiei de Lugoj al Bisericii Române Unită cu Roma. Greco-Catolică.
Ceremonia a fost condusă, în numele Preafericirii Sale Lucian Mureșan, car­dinal al BRU Greco-Catolică și arhie­piscop major al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică, de PS Claudiu-lucian Pop, episcop al Epa­r­hiei Cluj-Gherla a BRU Greco-Catolică, fiind prezenți toți ierarhii a BRU Greco-Catolică: PS Virgil Bercea episcop al Eparhiei Oradea a BRU Greco-Catolică; PS vasile Bizău episcop al Eparhiei Maramureș a BRU Greco-Catolică; PS Mihai Frățilă episcop al Eparhiei București a BRU Greco-Catolică și PS Cristian Crișan episcop auxiliar al Arhie­piscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică. Ierarhi greco-catolici de peste hotare au fost prezenți la cere­monie: PS Djura Dzudzak episcop al Eparhiei de Novi Sad (Serbia) și PS Atanasz Orosz episcop al Eparhiei de Miskolc (Ungaria). Deasemenea au fost prezenți ierarhi romano-catolici din țara noastră și de peste hotare. PS Claudiu Pop a prezentat Decretul de înscăunare emis de Preafe­ricirea Sa Lucian Mureșan, cardinal al BRU Greco-Catolică și arhiepiscop major al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică După înveșmân­tare, întronizare și primirea cârjei epis­co­pale au fost pre­zentate mesaje. În nu­mele Preafericirii Sale Lucian Mureșan, cardinal al BRU Greco-Catolică și arhie­piscop major al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică a vorbit PS Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică. Mesajul arhiepis­co­pului Claudio Gugerotti, arhiepiscop de Rebellum, pre­fectul Dicasterului pentru Bisericile Răsăritene a fost citit repre­zen­tantul Nunțiaturii Apostolice în România mon­seniorul Vimpari Tuomo. Andrei Ungar, în calitate de consilier, a transmis mesa­jul domnului Ion-Marcel Ciolacu prim-ministru al Guvernului României. Secre­tarul de Stat, Ciprian Olinici, a prezentat mesajul Secretaria­tu­lui de Stat pentru Culte. În final a vorbit Bogdan Blidariu, primarul municipiului Lugoj. La sfârșit, PS Ioan a adresat tuturor mulțumiri.
În cadrul Eparhiei de Lugoj a BRU Greco-Catolică se află Parohia Greco-Catolică Ruteană din Peregu Mare păs­to­rită de Sfinția Sa părintele Vasile Bojcsuk.

Dr. Gheorghe Firczak

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Vând fotoliu rulant pentru persoane cu handicap, cadru metalic nou, bicicletă medicinală. Relații la telefon…

3 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

2 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

2 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

2 zile ago