Centrul vechi al municipiului Deva va fi finalizat anul acesta

Adriana Năstase

Reabilitarea Centrului vechi al municipiului Deva este un proiect în valoare de aproape 22 de milioane de lei. Lucrările au început anul trecut, în vară și, potrivit primarului Florin Oancea, el va fi terminat până la sfârșitul acestui an. Banii, din fonduri europene.

Se elimină traficul excedentar
Durata de realizare a investiției este de 18 luni de la începerea lucrărilor.
Este vorba de zona pietonală (foto) a reședinței de județ. Investiția urmă­rește în principal reducerea emisiilor de carbon în municipiul Deva prin ame­najarea zonei pietonale-centrul vechi.
„Pentru reducerea emisiilor de bioxid de carbon și punerea spațiului în va­loare, se va realiza un paviment general unitar pentru zonele preponderent pie­tonale, amenajări peisagistice a spa­țiilor verzi existente și nou propuse, dota­rea cu sistem de irigare a spațiilor verzi amenajate, dotarea cu iluminat adec­vat a centrului istoric, soluționarea colectării apelor pluviale de pe supra­fețele pavate și a apelor în exces de pe zonele verzi. Va fi instalat un sistem de reducere a circulației în zona centrală pentru eliminarea traficului excedentar în perimetrul proiectului. În Piața Unirii va fi restructurată zona verde din scuarul existent, acordându-se atenție arborilor protejați”, se arată într-un document al primăriei.

Înlocuite rețelele de utilități
Lucrările efectuate până acum, la aproape un an de când a pornit in­vestiția, nu sunt din acelea care să ne ia ochii, cum se spune, pentru că au fost fă­cute decopertări asfalt, schimbat rețele de iluminat public, rețele de cana­lizare, săpături.
„Au fost executate lucrări de ame­na­jare a terenului (desfacere beton as­faltic, demolare și desfacere pavale exis­tente, demolări betoane, desfacere borduri), terasamente, suprastructură, instalații electrice, organizare de șan­tier”, arată cei de la Primăria munici­piului Deva.
Din luna aprilie 2022 urmează lucrări de montare pavaj, ame­najare zone verzi, finalizare rețe­lelor care au fost înlocuite, va fi fina­lizat sistemul rutier asfalt, și dotările necesare vor fi toate gata până la sfâr­șitul acestui an.

O nouă înfățișare
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea (medalion), a declarat că inves­tiția va fi finalizată în acest an, iar întreaga zonă, centrul vechi, va căpăta o nouă înfățișare.
„Este clar că acum devenii sunt d­e­ranjați de aceste lucrări. Însă, nu putem să facem nimic fără să producem un disconfort mai întâi. La final, ne vom bucura împreună de cum s-a schimbat fața orașului, a Centrului vechi al mu­nicipiului. Va fi un proiect extraordinar, veți vedea că totul se va transforma și vom avea o zonă foarte frumoasă aici. Sunt bani europeni pentru această investiție, lucrările au fost întrerupte câteva luni, fiind sezonul rece nu se putea lucra. Dar, până la finalul acestui an proiectul va fi gata. De acum, din aprilie, vor fi lucrări care se văd, până acum s-a lucrat subteran, au fost în­locuite rețele de apă, canalizare, ilu­minat public. Va fi un centru deosebit”, a declarat Florin Oancea, edilul șef al reședinței de județ.
Astăzi, încep lucrările de reabilitare a trotuarelor în zona Centrului Istoric – Piața Unirii – Bulevardul 1 Decembrie 1918. Amenajarea zonei pietonale din Centrul Istoric al municipiului Deva intră, astfel, într-o nouă etapă. Antrepre­no­rul, S.C. Construcții Erbașu SA, va începe execuția lucrărilor în zona trotuarelor, în vecinătatea clădirilor existente.
Antreprenorul va asigura accesul pie­tonal la fiecare ușă/poartă în regim de circulație de șantier și va lua toate mă­surile necesare astfel încât disconfortul creat să fie minim.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Ce-mi place aia cu „trebuie să ne fie rău ca să ne fie bine”. Din păcate doar răul îl vedem de zeci de ani, binele îl simt alții.

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago