Categories: Flash

Cele mai spectaculoase cascade din lume (I)

Se pare că natura are adevărate comori de oferit şi că noi oamenii trebuie să facem tot posibilul pentru a nu le distruge, ci a le îngriji şi proteja cât mai mult cu putinţă. Printre aceste daruri impresionante se află şi cascadele, fiecare cu frumuseţea şi unicitatea ei. Atunci când vă aflaţi în faţa lor, priviţi-le şi bucuraţi-vă de peisajul ce vi se arată în faţa ochilor şi nu uitaţi că mediul înconjurător trebuie protejat.
1. Sutherland Falls, Fiordland, New Zealand
În afară de faptul că este una dintre cele mai înalte cascade din Noua Zeelandă, Sutherland cu o prăbuşire de 580m poate fi considerată şi una dintre cele mai înalte din lume. Apa curge de fapt prin trei cascade: cea mai mare are 229 m înălţime, cea mijlocie 248 m şi cea mică 109 m. Cascada a fost descoperită în anul 1880 de Donald Sutherland, de la care a moştenit numele, şi John Mackay. Sursa de apă este lacul Quill care se umple datorită gheţarilor din zonă. Forţa cu care apa cade fiind mare, adeseori se creează vânt şi ceaţă, în timp ce în anotimpul uscat se poate ajunge până în spatele ultimei cascade.
2. Angel Falls, Venezuela
Aceasta este cea mai înaltă şi una dintre cele mai uimitoare cascade din lume cu o înălţime totală de 979m şi cea mai mare cădere de 807m. Este situată în Parcul Naţional Canaima, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, şi este una dintre atracţiile de top ale Venezuelei. Căderea este atât de mare încât apa nu are timp să ajungă la sol şi în cea mai mare parte se evaporă. Chiar dacă se spune că a fost descoperită de nişte exploratori spanioli, a rămas practic necunoscută până aviatorul american Jimmie Angel a zburat deasupra ei. De atunci i-a moştenit numele – Angel Falls.
3. Iguazu Falls, Argentina
Situată la graniţa dintre Brazilia şi Argentina, Iguazu Falls este una dintre cele mai mari şi mai spectaculoase din lume. Aceasta impresionează puţin prin înălţimea de 87 m, dar foarte mult prin lăţimea de 2.700 m şi prin cele 250 de cascade aşezate în formă de potcoavă. Este mai înaltă decât Niagara şi de două ori mai lată. În timpul sezonului ploios, debitul apei este de 12.750 mp pe secundă. Există şi o legendă care spune că un zeu a decis să se căsătorească cu o fată pe nume Naipi, iar ea a încercat să scape cu un canoe pentru a rămâne cu iubitul ei pământean. Înfuriat de acest lucru a creat cascada condamnând iubiţii la o „cădere eternă“.
4. Victoria Falls, Zimbabwe
Una dintre cele mai impresionante obiective turistice din lume, Victoria Falls este situată pe râul Zambezi, între Zambia şi Zimbabwe, în partea de sud a Africii. Cu o lăţime de 1737m şi o înălţime de 107 m este considerată a fi cea mai mare fâşie de apă din lume creată de o cascadă. Primul european care a văzut cascada se presupune că a fost David Livingstone, celebrul explorator scoţian, care în onoarea reginei sale a denumit cascada „Victoria“. Perdeaua de apă care se formează în timpul căderii poate ajunge până la 400 m şi poate fi văzută de la 50 km.
5. Kaieteur Falls, Guyana
Cu înălţimea sa de 251 m, lăţimea de 113m, un volum de apă de 663m pe secundă, şi peisajele încântătoare din împrejurimi, Kaieteur Falls este de 5 ori mai înaltă decât Niagara şi de două ori decât Victoria Falls. Frumuseţea acestei cascade constă şi în faptul că este mai retrasă, nefiind vizitată de foarte mulţi turişti, locul este mai pustiu şi nu există drumuri sau hoteluri de lux. (Georgiana Velea)

(Articol şi foto preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/turismall)

Mesagerul Hunedorean