Categories: Fara bascalie

Cea mai interesantă bătălie electorală locală (II)

M-am referit mult la Primăria Deva, pentru că este, cum am mai spus, o ţintă esenţială pentru partidul care doreşte să deţină puterea în judeţ. Pentru PSD, din multe puncte de vedere, situaţia este rezolvată prin chiar apartenenţa la USD. O fi Deva oraş mai mic, dar electoratul este (totuşi) cel al unei reşedinţe de judeţ. Vreau să spun prin asta că oamenii nu pot fi păcăliţi (totuşi) prea uşor. Sesizează prestaţia unui candidat, potenţialul său sau momentul în care resursele sunt epuizate. Oferta credibilă pentru Deva a fost mereu cea a dreptei, iar din 1996, Mircia Muntean a dominat categoric alegerile, reuşind de fiecare dată, cum se exprima un coleg din presă în 2008, „să se reinventeze”. Revenind, pot afirma că PSD nu a reuşit să impună un candidat, iar acum, va merge pe mâna liberalilor, care girează (poate chiar amuzant spus) ereditar pretendentul la Primărie. Oancea este insider, dacă el va fi candidatul, e liberal, dar Petru Mărginean nu este şi blazonul liberal i-ar putea fi de folos.
PDL este într-o acută criză de candidaţi, nu doar la nivel de Deva, ci şi la nivel judeţean. Este foarte târziu să arunci în cursă pe cineva cu şanse reale, astfel încât scenariile de racolare par foarte probabile. Handicapul de imagine al Guvernului Boc este foarte mare şi cei de la PDL au nevoie de un candidat care să aibă popularitate „prin el însuşi”. Am parafrazat intenţionat sloganul liberal din perioada interbelică, pentru a spune că de la PNL şi-ar dori ei oameni. Nu mai este demult un secret că în acest context, des vehiculat este tot numele lui Mircia Muntean, atât pentru Primăria Deva, cât şi pentru Consiliul Judeţean, unde Mircea Ioan Moloţ este în pole-position, fără ca la orizont să se arate vreun contracandidat pe al cărui cap să se potrivească pălăria de preşedinte al CJH.
Nici pentru Mircia Muntean, schimbarea culorii politice nu este neapărat foarte convenabilă. Indiferent de motive sau pretexte, aşezarea capului-compas în direcţia celui al marinarului-şef nu cade foarte bine în forul interior, iar strict politic vorbind, este riscant.
Orice s-ar spune, la această oră, evoluţia procesului preelectoral depinde de rapiditatea clarificărilor din interiorul partidului liberal. Poate că la ora apariţiei editorialului meu, un alt pas va fi fost deja parcurs, şi anume, decizia legată de soarta celor patru consilieri deveni, propuşi pentru excluderea din PNL.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Domnule Gruian, ati omis sa spuneti un lucru care este evident. Mircia Muntean nu mai are nici o sansa de a fi pus pe listele liberale la primarie sau cj. In cel mai fericit caz daca isi va tine gura va primi poate un post de deputat. In rest.... editorialul este o aluzie fina la ideea ca MM mai reprezinta ceva in PNL. Oancea si-a anuntat candidatura iar Mircea Molot nu va renunata la Cj. Unde il vedeti dumneavoastra in aceasta ecuatie pe Muntean?????

  • Oricand se pot produce surprize, dar pentru ca m-ati provocat si pentru ca editorialul nu vrea sa fie aluziv, ci doar precaut din perspectiva manevrelor inopinate (putin probabile in ceea ce-l priveste pe MM), voi spune ca cel putin acum Mircia Muntean nu este in carti pentru vreo candidatura in PNL. Stirea despre cei patru consilieri dovedeste ca pozitia sa este din ce in ce mai fragila.

  • De acord, cu noi miscari in fiecare zi.
    Apropo,interesanta mutare la muzeu cu Liliana Tolas.
    Ce se mai aude????

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago