Comunitate

Ce se mai aude despre multiplele investiții din Răchitova?

Magdalena Șerban

Când ai fonduri câștigate pe axele europene sau guvernamentale de fi­nan­țare, abia aștepți să vezi pro­iectele în teren. Cam așa se întâmplă la primăriile care își dau silința să dezvolte comunitățile, iar printre ele se numără cea din Răchitova. Edilul-șef Liviu Simedroni aduce lămuriri despre stadiul demersurilor.

Pe cai mari
„Prin Programul Național ((Anghel Saligny)) avem o modernizare de in­fra­structură, fiind vorba de asfaltarea dru­murilor Ciula-Boița și Ciula-Vălioara. Licitația de atribuire s-a ter­mi­nat și urmează semnarea contractului apoi emiterea ordinului de începere. Sperăm ca într-o lună de debuteze, propriu-zis. La ora actuală, aceste drumuri sunt asfaltate, dar deteriorate și au nevoie de reabilitare cu covor asfaltic. În total sunt 7 kilometri. Avem o cofinanțare de circa 80.000 de lei de la visteria proprie, dar e relativ mică, ținând cont de câți bani s-au câștigat pentru acest demers, adică peste 4 milioane de lei. Apoi, reabilitarea energetică a școlii, obținută prin Planul Național de Re­dresare și Reziliență (PNRR), e deja scoasă la licitație. De la pompe de căl­dură, schimbare tâmplărie, acoperiș și până la izolare termică, se va face tot ceea ce implică trecerea către consum redus de căldură. La final, vom obține chel­tuieli cu mult mai mici cu func­țio­narea instituției de învățământ. Scopul este reducerea costurilor. Apoi, pe aceeași axă am câștigat și dotarea cu mobilier și echipamente IT a școlii, ur­mând ca elevii să beneficieze de fa­cilități moderne. Table interactive, lap­topuri, imprimante, sisteme multi­func­ționale, etc, totul este prevăzut în proiect, pentru cumpărare. Trebuie făcută achiziția. Iar în ce privește dotarea primăriei, făcută prin fonduri accesate prin GAL, deci prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), totul e încheiat. Cal­cu­la­toare, servere, imprimante, xerox, soft, birouri, absolut totul e re­cep­ționat. Vom mai face achi­zi­ția și pentru stațiile de încărcare elec­trică, din bani de la mediu. Vor fi la Răchitova (lângă primărie și la școală)“, a arătat Liviu Simedroni (foto), pri­marul din Răchitova.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Cum a devenit România un hub tehnologic în curs de dezvoltare în Europa?

România este uneori numită “the rising techhub of Europe” - anume hubul tehnologic în creștere…

o zi ago

Nepăsare sau gafă? Liberalii hunedoreni, fără omagiu pentru Eroii României

Ziua Eroilor este un moment de profundă reverență și recunoștință, când comunitățile din întreaga țară…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­bar­carea unui șefuleț din zonă, care se pare că…

2 zile ago

Bulina albă

Abiatar Bubău, elev în clasa a II-a, prof. Lazăr Cezarina La Liceul de Arte Pentru…

2 zile ago

Bulina neagră

Ioan R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

2 zile ago

„Un Lord a venit la primărie”. Lucian Rus: Am candidat pentru Deva și pentru deveni. Ei sunt câștigătorii acestor alegeri

Lucian Rus este revelația acestor alegeri locale din județul nostru. Puțini au crezut în proiectul…

2 zile ago